nieuws

Belgen demonstreren bij De Vries Robbe

bouwbreed

Circa 160 boze werknemers van het Belgische bedrijf New Chamebel in Machelen hebben maandag gedemonstreerd bij het bedrijf De Vries Robbe Gevelbouw in Gorinchem. Zij gaven daarmee uiting aan hun ongenoegen over de gang van zaken rond de Belgische producent van gevelbekleding, die op het punt staat failliet te gaan.

Dat voor New Chamebel een faillissement onafwendbaar lijkt te zijn geworden is volgens de werknemers te wijten aan de dubieuze handelwijze van de Nederlandse eigenaar Dowica BV van de gebroeders Witte, dat het bedrijf enkele jaren geleden overnam. De gebroeders Witte zijn tevens eigenaar van De Vries Robbe Gevelbouw in Gorinchem.

Volgens de Belgische vakbonden beschikte het bedrijf ten tijde van de overname nog over een goed gevulde orderportefeuille. Na de overname kreeg het bedrijf, dat voor zijn orders afhankelijk was van de directie in Gorinchem, steeds minder opdrachten. Op de Belgische markt werd het bedrijf geboycot wegens een juridische procedure tegen dertien Belgische aannemers op wie Chamebel een vordering van circa 300 miljoen Belgische francs ( – 15 miljoen) heeft.

Bovendien werd ondanks cao-afspraken het personeelsbestand de afgelopen jaren gereduceerd en zijn loon en arbeidsvoorwaarden eenzijdig gewijzigd. De bedrijfsgebouwen hebben de Nederlandse eigenaren in een aparte nv ondergebracht.

De financiele positie van New Chamebel is nu zo slecht, dat de bank heeft geeist dat de Wittes het bedrijfskapitaal aanvullen. Aangezien zij dit weigeren, heeft de bank maandag het faillissement aangevraagd.

Uitgekleed

De Belgen beschuldigen de Wittes ervan dat zij New Chamebel letterlijk hebben uitgekleed. Tijdens de kerstvakantie werden machines van hun funderingen gesloopt en meegenomen. Bij de ‘strooptocht’ zijn ook materialen en persoonlijke bezittingen van personeelsleden meegenomen.

De woedende Belgen, die hun bedrijf inmiddels hebben bezet, wilden en kregen gisteren een gesprek met de Nederlandse eigenaars. Het personeel eiste dat de Wittes de machines teruggeven. Verder dient de positie van het bedrijf dusdanig te verbeteren, dat New Chamebel aantrekkelijk wordt voor overname en dat de werkgelegenheid kan worden behouden, zo verlangden de werknemers.

Volgens een woordvoerder van New Chamebel en de gebroeders Witte werd de Belgen in het overleg te verstaan gegeven dat er geen redding meer mogelijk is. Eerder die dag had de raad van bestuur van New Chamebel al laten weten geen kans te zien het bedrijf voort te zetten, zelfs niet met financiele steun van derden.

De woordvoerder: “Het bedrijf is feitelijk ten gronde gericht door de boycot van de Belgische aannemers. We hebben nog geprobeerd de nadelige gevolgen hiervan te compenseren op de exportmarkt. Onze hoop was daarbij gevestigd op een grote Marokkaanse order. Die kwam niet af, en er was geen zicht op andere orders. Daarom is besloten de boeken neer te leggen. We hebben begrip voor de teleurstelling van de werknemers, want wij zijn ook teleurgesteld. De Wittes hebben veel geld in New Chamebel gestoken. Maar er valt niets meer aan te doen.”

Wel kregen de Belgen de toezegging dat zij hun salaris over de tweede helft van december nog krijgen uitbetaald. Bovendien zullen de verwijderde machines in een depot worden geplaatst. De curator krijgt een inventarislijst van de machines die op het moment van overname aanwezig waren. De Belgen mochten zes bestelbussen mee terugnemen. Ten slotte zullen de persoonlijke bezittingen van het personeel worden teruggegeven, zo zegden de Nederlandse eigenaars toe. In de loop van de middag vertrokken de Belgen huiswaarts.

Reageer op dit artikel