nieuws

Asbesthistorie noopt FLS-eternietfabriek tot juridische toeren

bouwbreed Premium

De dreiging van hoge schadevergoedingen voor ondermeer slachtoffers van de asbestproduktie heeft het Deense FLS-concern gebracht tot een bijzondere juridische manoeuvre. Dochterbedrijf Dansk Eternit Fabrik in Aalborg is ondergebracht in een nieuwe maatschappij, terwijl de afhandeling van de schadevergoedingen wordt overgelaten aan een aparte lege vennootschap.

Deze ‘bezemvennootschap’ kan niet meer betalen dan 210 miljoen kronen ( f. 60 miljoen). Behalve de vergoedingen aan de asbestslachtoffers, hangt FLS ook een flinke rekening boven het hoofd wegens de levering van ondeugdelijke eternieten dakbedekkingen.

Bij de overschakeling op asbestvrij eterniet, zijn in het begin fouten gemaakt bij het produktieproces, waardoor de platen al na enkele jaren zijn gaan rafelen. Duizenden huiseigenaren en landbouwers zijn daarom genoodzaakt reeds na korte tijd opnieuw hun dakbedekking te vervangen.

Met de juridische constructie wil FLS voorkomen, dat de onzekerheid in afwachting van de afhandeling van de procedures het eternietbedrijf met zijn 1300 werknemers negatief beinvloedt. Het bedrag van 210 miljoen kronen komt volgens de FLS-leiding overeen met de waarde van Dansk Eternit.

Reageer op dit artikel