nieuws

Architect krijgt toch geld voor zijn inspanningen

bouwbreed

J. Heuvelman (60) uit Ouderkerk aan den IJssel moet alsnog – 40.000 betalen aan Architectenbureau Glucker en Hoenderkamp uit Hoek van Holland voor een po dat nooit is doorgegaan. Dat heeft vice-president mr. B. Punt bepaald naar aanleiding van het kort geding dat Glucker tegen Heuvelman aanspande. De heer Heuvelman wilde vorig jaar zes appartementen laten bouwen voor hem, zijn familie en een buurman.

Hij nam daarvoor de plaatselijke aannemer W. Visser en Zn. in de arm en die haalde architect Glucker erbij. Uiteindelijk ging de bouw niet door want de gemeente keurde de aanvraag voor de bouwvergunning af.

Glucker had toen al uitgebreide tekeningen gemaakt van de appartementen. Dat was volgens Heuvelmans niet nodig geweest. Zijn advocaat, mr. M. van Dam, zei dat de architect had ke volstaan met een ‘globale schets op een A-4tje’. De rechter noemde dat echter ‘niet aannemelijk’ in zijn vonnis. Ook had Heuvelman zich op het standpunt gesteld dat hij nooit zelf opdrachtgever was geweest. In zijn ogen was de aannemer dat. Dat Heuvelman de opdrachtgever was, moet volgens de rechter echter duidelijk zijn geworden uit de eerste gesprekken die door de partijen zijn gevoerd. De vordering van de architect in kort geding betrof een voorschot op het totale honorarium dat door Glucker op een kleine f. 70.000 wordt geraamd.

Reageer op dit artikel