nieuws

Amstelveen wil grote parkeerkelder bouwen

bouwbreed

Het gemeentebestuur van Amstelveen wil met spoed beginnen aan de bouw van wat naar men zegt, de grootste parkeerkelder van Nederland moet worden.

Het gaat hier om de parkeerkelder, die onder het stadscentrum is gepland. Er gaan 938 auto’s in. Of de bouw een dezer dagen kan beginnen, zal afhangen van de rechter J. de Vries van de Raad van State. Hij heeft een hoorzitting over het plan gehouden.

Al weer geruime tijd worstelt het gemeentebestuur met het bestemmingsplan ‘Stadshart’. Dat is een nieuw bestemmingsplan voor het centrumgebied. Daarin is ook de nieuwe parkeerkelder opgenomen.

Vele inwoners en ondernemers uit Amstelveen hebben aanmerkingen op het plan. Zij hebben daarom kroonberoep ingesteld bij de Raad van State. Dergelijke kroonberoepen veroorzaken schorsende werking. Daarom kan het gemeentebestuur nog niet werken met het nieuwe plan.

Advies

Alvorens de kroonberoepen te behandelen, heeft de Raad van State een onafhankelijk planoloog naar Amstelveen gestuurd om over de geschillen te adviseren. Begin deze maand werd duidelijk dat deze adviseur van de Raad van State nogal wat aanmerkingen heeft op het bestemmingsplan.

Tegenover de pers heeft het gemeentebestuur reeds laten weten dat de aanmerkingen aanleiding zijn om zich nader te beraden over de toekomst van het centrum; zeker omdat bekend is dat men bij de Raad van State veel waarde hecht aan de opvattingen van de adviseur. Een afkeurende kroonbeschikking verwachten, is zeker geen overdreven zwartkijkerij.

“Wat die nadere beraadslaging ook zal opleveren, die parkeerkelder komt altijd terug in het plan”, betoogde advocaat M.J. Faro namens het gemeentebestuur tegenover rechter De Vries. Het gemeentebestuur houdt daarom vast aan de wens om de parkeerkelder met voorrang te ke realiseren.

Kritiek

De gemeente kan echter pas een bouwvergunning verlenen voor de kelder als rechter De Vries de schorsende werking afhaalt van het deel van het bestemmingsplan ‘Stadshart’ dat betrekking heeft op de parkeerkelder. De Vries liet doorschemeren dat dat niet voor de hand ligt bij een plan waar zo veel kritiek op is. Rechter De Vries hoopt volgende week uitspraak te doen.

Ondernemers uit de omgeving zijn tegen de plannen van de gemeente. De parkeerkelder zal door een particulier bedrijf worden geexploiteerd. Het parkeren zal dan zeker duurder worden dan nu, zo is de verwachting. Nu geldt er een pasjessysteem.

Reageer op dit artikel