nieuws

‘Alpinisten’ verven de Eiffeltoren

bouwbreed

De Eiffeltoren, het 325 meter hoge symbool van de stad Parijs, wordt opnieuw geschilderd. Het is de zeventiende keer sinds de bouw in 1889 dat het gevaarte van 7300 ton in de verf wordt gezet.

Vanaf zeven februari gaan 25 ‘alpinisten’, schilders die ervaring hebben met het verven van hoge gebouwen, aan de slag. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk tot de zomer van 1996 duren.

De beheersmaatschappij van de toren schat dat vijftig ton verf nodig is. Het bouwwerk, dat anderhalf jaar geleden zijn 150 miljoenste bezoeker trok, wordt gewassen, afgeborsteld, schoongemaakt en daarna gladgeschuurd, voordat het een nieuwe verflaag krijgt.

Vorig jaar heeft de beheersmaatschappij vier nieuwe liften geinstalleerd waarmee vanaf de tweede etage de top kan worden bereikt. Behalve het normale onderhoud zijn in de jaren tachtig belangrijke restauratiewerkzaamheden verricht. Bovendien is de veiligheid verbeterd. In 1985 kreeg het gebouw een nieuwe verlichting door middel van 354 schijnwerpers, voorzien van natriumlampen.

Reageer op dit artikel