nieuws

Woning alleen verwarmd door bewoners en zon

bouwbreed

Te Southwell in Engeland staat een woning, die geen aansluitingen heeft op openbare voorzieningen (behalve voor elektriciteit). De woning wordt op temperatuur gehouden door de warmte van de bewoners en de zon. Het huis wijkt qua vormgeving niet veel af van de ter plaatse gebruikelijke sociale woningbouw en is ook niet duurder.

Het doel van de bewoners, B. en R. Vale van de Universiteit te Nottingham, was een ‘autonoom huis’ te bouwen. Het wooncomfort staat niet op een lager peil dan bij gewone huizen, maar er hoeft geen energie voor de verwarming en geen water via de nutsleidingen toegevoerd te worden. Ook een aansluiting op de riolering is overbodig.

Voor zover er gestookt moet worden, gebruiken de bewoners geperste briketten van afvalpapier. In de behoefte aan water wordt voorzien door het opvangen van regenwater, dat door een zandfilter wordt geleid en in de keuken nog eens door een koolfilter.

Er kan voldoende water opgeslagen worden voor drie maanden, ook als de vijf bewoners elke dag een douche nemen. Voor zover nodig wordt het water verwarmd middels zonnepanelen op de gevel.

Windturbine

Elektriciteit wordt opgewekt door foto-voltaische cellen en een kleine windturbine. Slechts een enkele keer gebruiken de bewoners de aansluiting op het openbare elektriciteitsnet. Ondanks al deze bijzonderheden ziet de woning er van buiten volkomen ‘normaal’ uit. Voor wie het niet weet is er niet veel bijzonders aan te zien.

Droge compost

In plaats van een watercloset heeft de woning een Clivius Multrum-toilet. De menselijke meststoffen worden in de kelder droog gecomposteerd. Afval verzamelen de bewoners gescheiden en zij proberen het zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Voedsel is voor een groot deel afkomstig uit de tuin rond de woning. Het resultaat van dit alles is dat de woning bijna geheel ‘self-supporting’ is. De kosten van exploitatie zijn nagenoeg nihil. Tijdens de bouw van het huis is rekening gehouden met de biologische eigenschappen van de bouwmaterialen. De wanden zijn geisoleerd met maar liefst 250 mm, het dak zelfs met 500 mm cellulosevlokken. De ramen hebben driedubbel glas en geisoleerde luiken. Bijzonder is, dat de slaapkamers beneden en de woonkamer en keuken boven te vinden zijn. Dat is omdat de warme lucht opstijgt en onder de kap blijft hangen. Boven is het dus warmer dan op de begane grond.

De woning werd gepresenteerd tijdens een conferentie over wonen en milieu, gehouden door de CIB Task Group on Environmental Assessment of Buildings te Garston (Watford) bij Londen in Engeland. Volgens een artikel in Gezond Bouwen en Wonen van juli/augustus is het experiment volledig geslaagd en verdient het initiatief navolging. Ook in Nederland is de bouw van dergelijke ‘self-supporting’ woningen mogelijk.

Van buiten ziet de bio-ecologische woning er heel gewoon uit. Toch is hij ‘self-supporting’ voor wat betreft warmte, water, afvoer en elektriciteit. De voeding voor de bewoners komt grotendeels uit de tuin.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels