nieuws

Aanbeveling grove lichte toeslagstoffen in beton verschenen

bouwbreed

Bij het Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving (CUR) te Gouda is Aanbeveling 39 verschenen.

Deze aanbeveling houdt zich bezig met grove lichte toeslagmaterialen in beton, zoals Liapor, Aardelite en Lytag. De inhoud is een aanvulling op de bepalingen van NEN 6720, NEN 5950 en NEN 6722. Deze normen staan bekend als respectievelijk VBC 1986, VBC 1988 en VBC 1990. Beton met grove lichte toeslagstoffen heeft een afwijkend gedrag ten opzichte van ‘gewoon’ beton. De regels voor betonconstructies moeten dus niet klakkeloos toegepast worden.

De CUR-aanbeveling geeft aan op welke punten extra aandacht nodig is. Bijvoorbeeld de dekking moet met 5 mm worden verhoogd en de minimale buigstraal van wapening is geen 2,5, maar 5 maal de middellijn. Liapor, Aardelite en Lytag zijn produktnamen. Achterin de aanbeveling staat een tabel met door de fabrikanten opgegeven specificaties. Aan de hand van deze tabellen kan beoordeeld worden of en in hoeverre andere lichte toeslagmaterialen te vergelijken zijn. Volgens de aanbeveling moeten de consequenties van afwijkingen van de tabel altijd door onderzoek worden bepaald volgens een CUR-procedure.

Aanbeveling 39 is te verkrijgen bij de CUR te Gouda, tel. 01820-39600.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels