nieuws

Tilburg wint prijsvraag energiezuinige school

bouwbreed

De eerste prijs van een prijsvraag betreffende ‘milieubewust en energiezuinig ontwerpen schoolgebouw’, is gisteren gegaan naar Wouter Laros en Bojan Robbe van CBM, MTO te Tilburg. Deze prijsvraag is door Novem, de Nederlandse onderneming voor energie en milieu, uitgeschreven voor het schooljaar 1993-1994 voor het middelbaar bouwkundig onderwijs.

De prijzen zijn uitgereikt door ir. W.C.T Berns van Novem in het gebouw van de Vereniging voor beroeps- en volwasseneneducatie(BVE) te De Bilt.

Het doel van de prijsvraag is, de leerlingen actief kennis te laten maken met duurzaam bouwen. De opdracht luidde, het ontwerpen van een energiezuinige en milieuvriendelijke semi-permanente nieuwbouw bij de bestaande school. Bijna 200 leerlingen hebben gedurende tenminste drie maanden en langer aan de opgave gewerkt. Van de inzendingen van 41 teams zijn er 12 geselecteerd voor de finale.

De opdracht was niet eenvoudig en bijna geen enkel team is er volgens de jury in geslaagd om alle aspecten uit het programma van eisen volledig waar te maken. Toch zijn er goede inzendingen binnen gekomen met creatieve oplossingen. De jury heeft dan ook weinig moeite gehad een aantal goede winnende ontwerpen te selecteren.

Lange discussie

Wel heeft de jury een lange discussie nodig gehad om te bepalen wie de eerste prijs zou krijgen. Na lang beraad is dat het team Wouter Laros en Bojan Robbe geworden. Ze kregen hun prijs voor hun po genaamd ‘Grind’

Het gebouw is een functioneel ontwerp, dat op bijna alle punten hoog scoort. De materiaalkeuze voor het gebouw is voornamelijk houtskeletbouw. Milieutechnisch goed en geschikt voor semi-permanent bouw, aldus de jury. Verder heeft het team rekening gehouden met zon- en daglichttoetreding, energiezuinigheid, orientering van het gebouw en dergelijke. Ook hebben de leerlingen voor de energiebesparing een serre in het ontwerp opgenomen. Speciaal is dat de scholieren de warmte opgevangen uit de serre, opslaan in een grindbed onder het gebouw (vandaar de naam Grind van het po). Dit grindbed zorgt ’s winters, door afgifte van de opgeslagen warmte, gedeeltelijk voor de verwarming van het gebouw.

De tweede prijs is gegaan naar Koos van den Akker van het MBO college Eemvoorde te Amersfoort voor zijn po ‘Het Noodpunt’. Dit po toont vooral veel architectonische allure.

Aan de noordkant van het gebouw is de gevel bezet met een fors aantal heel smalle doch tamelijk hoge ramen. Het energiezuinige wordt gevonden in de geringe oppervlakte van de ramen en de goede lichttoetreding door de hoogte van de ramen. Het gebouw van Van den Akker is opgetrokken uit cellenbetonblokken. Het dak is begroend en er is rekening gehouden met energiebesparende voorzieningen.

De jury beoordeelde dit po wel als te duur voor semi-permanente bouw. Door het materiaal gebruik en opzet van de bouw is deze wel tegen vandalistische invloeden gewapend. Ook heeft Van den Akker een grijswatercircuit in het ontwerp opgenomen om op drinkwater te besparen.

Waarom slopen

De derde prijs is gewonnen door Rogier Extra en Mark Tilemans van de CBM eveneens te Tilburg voor het po ‘Waarom slopen’. De jongens doorbraken bewust de opdracht door de vraag van slopen ter discussie te stellen.

Ze ontwierpen een gebouw dat de semi-permanente tijd zou overleven. Zij hebben een gebouw ontworpen, dat gedeeltelijk in de grond is verzonken. Het is een tweelaags bijna vierkant gebouw. Dat is gunstig voor de It-waarde, die dan ook door goede isolatie en dergelijke 17 bedraagt, wat hoog is. Dat is mede bereikt doordat de betonnen bak van het gebouw verzonken is. De bovenbouw is van houtskeletbouw. Ook dit duo heeft met veel energieaspecten rekening gehouden.

De verzonken uitvoering, hoe energiebesparend ook, gaat enigszins ten koste van de daglichttoetreding. In een aantal delen van de school, is deze onvoldoende.

Zwakke punten

Volgens de jury zitten er wat zwakke punten in de constructie van de school, zoals een (te) grote overspanning van de verdiepingsvloer.

De eervolle vermelding is gegaan naar Flip van de Burgt en Daan Holtzer van het MBO-college Eemvoorde te Amersfoort, voor hun ‘Eco-systeem school’. Deze school scoort goed op milieugebied, maar constructief kleven er wat tekortkomingen aan.

De jury van de schoolpoen bestond uit mevrouw ir. M.E.J. Croes van Novem, G. van der Linden docent bouwkunde van het Crabeth college in Gouda, ir. M.T.A. Schep, pocoordinator Wilma Bouw te Den Haag en ir. Tj. H. Reijenga architect Bear Architekten te Gouda.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels