nieuws

Groter niet beter

bouwbreed

Gemeenten met minder dan 18000 inwoners mogen niet van de landkaart verdwijnen. Vier Zuidhollandse dorpen hebben de burgemeesters van de andere kleine plaatsen in Nederland opgeroepen zich te verzetten tegen dit plan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Van de 638 gemeenten zitten 419 onder de aangegeven inwonergrens.

Alkemade, Liemeer, Ter Aar en Zoeterwoude weigeren hun zelfstandigheid op te geven. Zij vinden dat de kwaliteit van de ambtelijke en bestuurlijke dienstverlening aan de bevolking niet beter wordt met het groter worden van een gemeente.

De VNG gebruikt dat argument om Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer te overtuigen van de wenselijkheid kleine plaatsen samen te voegen. De organisatie wilde de grens eigenlijk bij 40000 inwoners leggen, maar na kritiek uit eigen gelederen heeft zij die drempel verlaagd naar 18000.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels