nieuws

Bedrijven betalen voor opknappen speeltuin

bouwbreed

Het heet opzoomeren en het gebeurde afgelopen zaterdag in de Maasstad. Duizenden Rotterdammers togen gewapend met bezems naar buiten om straten, pleinen en plantsoenen schoon te maken dan wel volledig op te knappen. In dat kader werd op de Kop van Zuid door buurtbewoners en bedrijfsleven een verwaarloosde speeltuin ‘opgezoomerd’.

Tranen lopen over zijn wangen. Hij is drie turven hoog en hij zit in de val. De doorzichtige lift in het treinstation in de Rotterdamse wijk Feyenoord is tussen twee etages blijven hangen. Een vriendje staat voor de glazen kooi. Kijkt paniekerig om zich heen. “Motte jullie maar niet zo met die lift rotzooien”, zegt een voorbijganger. Hij loopt onverschillig door.

Er is te weinig te doen voor kinderen in de wijk, vertelt Anita van Aalst, bestuurslid van Speeltuinvereniging De Vuurklip. De vereniging beheert de speeltuin in de Binnenhavenhof op de Kop van Zuid. De tuin, 3000 vierkante meter, bestaat een kleine tien jaar. Zo’n tweehonderd kinderen maken er gebruik van. Maar eigenlijk is De Vuurklip niet meer van deze tijd. Schommels, wippen en glijbaan werden in de loop der jaren verwaarloosd. Verf begon te bladderen, apparaten gingen stuk.

‘Oudere’ kinderen werden te groot voor de speelplaats, verveelden zich en werden baldadig. De buurt ergerde zich. Niemand deed iets totdat een groep wijkbewoners er definitief genoeg van kreeg. Ze maakten een plan om de tuin te verbouwen en ook geschikt te maken voor kinderen ouder dan zes jaar.

Kosten

“Toen ik hoorde van het plan ging ik er vanuit dat het speelgoed moest worden opgeknapt. Met een paar potten verf en wat vrijwilligers zouden we een heel eind komen”, zegt Frank Belderbos. Hij is pomanager sociale vernieuwing bij de gemeente Rotterdam.

Belderbos besloot bij de ondernemingen die op de Kop van Zuid bouwen, materiaal te bietsen. Zo kwam hij terecht bij Era Bouw. Co Blok, de directeur van de onderneming, wilde wel helpen.

De mannen gingen met de buurtbewoners om tafel zitten. Ze schrokken zich rot toen zij hun plannen ontvouwden. De groep was niet van zins genoegen te nemen met een paar potten verf. Totale vernieuwing van de speeltuin, was wat ze voor ogen hadden. De kosten: vier ton. De directeur en de pomanager gingen aan de slag. Ze wisten 17 bedrijven te interesseren voor het opknappen van de speeltuin. Woningbouwverenigingen, bouwbedrijven, schildersbedrijven en technische installatiebureaus droegen hun steentje bij: financieel, in natura of door vrijwilligers te sturen.

Na een jaar voorbereiding werd De Vuurklip in de nacht van vrijdag op zaterdag verbouwd. De volgende dag volgde de officiele opening.

Voetbalveld

De vernieuwing van De Vuurklip is niet voldoende, vertelt Anita van Aalst. Voor tieners is er op de Kop van Zuid bar weinig te beleven. “Het zijn echt geen kwaaie jongens hoor, maar ze vervelen zich en dan worden ze baldadig.” Ze vertelt hoe de speeltuinvereniging besloot om op zondag het nabijgelegen zaaltje open te stellen voor de oudere jeugd. Het was een succes, maar niet voor lang. Anita van Aalst: “Ze hebben het voor zichzelf verpest. In het begin was het leuk, maar toen konden we ze niet meer in de hand houden en moesten we de zaak sluiten. Die jongens hebben begeleiding nodig, maar die ke wij niet geven en van buurtbewoners krijgen we te weinig steun. Er zijn hier zo veel werklozen, die gemakkelijk iets voor die jongeren zouden ke opzetten. Maar ze doen het niet.”

Frank Belderbos is optimistisch. Volgend jaar wordt in het Rosenpark een sportveld aangelegd en daar ke de tieners zich uitleven. “Een voetbalveldje zou inderdaad een stuk schelen”, bevestigt Anita van Aalst. In het treinstation tientallen meters verwijderd van de speeltuin zit het jongetje nog steeds vast in de glazen liftkooi. De problemen lossen zich op zonder tussenkomst van buurtbewoners of bedrijfsleven. De lift begint plotseling uit zichzelf te bewegen, stopt enkele meters hoger en opent zijn deuren. Het knulletje grijpt zijn kans en rent weg. Pas als hij op veilige afstand is van de doorzichtige gevangenis houdt hij stil en droogt zijn tranen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels