nieuws

Volledig explosievrije inspectiecamera

bouwbreed Premium

Midden – Betuwe Rioolonderzoek en Renovatie BV te Opheusden heeft een leidinginspectiewagen in gebruik genomen die is voorzien van volledig explosievrije apparatuur.

Hierdoor is men staat een veilige inspectie uit te voeren van leidingen waar explosie-risico’s normaliter aanwezig zijn. Hierbij valt te denken aan leidingen in de industrie, zoals gas- en brandstofleidingen maar ook aan bijvoorbeeld drainage-leidingen van vuilstorten.

Camera

De explosievrije camera is gecertificeerd voor explosiegevaarlijke leidingsystemen zone 1, temperatuurklasse T3. Dit betekent dat de camera geschikt is voor omgevingen waar regelmatig een explosierisico kan optreden met een ontstekingstemperatuur groter dan 200 graden Celsius.

De apparatuur is geschikt voor leidingen vanaf 200 mm. Gebruik wordt gemaakt van een kleurencamera met een 180 graden draaibare lens en twee verwisselbare verlichtingsringen. De maximaal beschikbare kabellengte bedraagt 300 meter.

Het spreekt voor zich dat de feitelijke inspectie dient te worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel. De inspectie-operators zijn speciaal opgeleid voor het werken met de explosie-vrije apparatuur en hebben veiligheidstrainingen gevolgd.

De inspectie geeft een goede indruk van de leiding conditie. Opdrachtgevers krijgen een duidelijke rapportage voorzien van foto’s, videoband en een computerdiskette met data. Op basis hiervan is het goed mogelijk een onderhouds- c.q.renovatieplan op te stellen.

Reageer op dit artikel