nieuws

Uitgraven wordt overbodig met stobbeschaaf van Componenta

bouwbreed Premium

Componenta Benelux BV uit Coevorden brengt een eenvoudig hulpstuk op de markt waardoor het tijd- en geldverslindende frezen en uitgraven van boomstobben tot het verleden kan behoren.

Het idee is een schaaf die de stobben van bovenaf bewerkt. De afgeschoven plakken ke net zo dik of dun gemaakt worden als de situatie vereist. Dikkere plakken zijn gemakkelijk bij elkaar te grijpen en af te voeren terwijl dunnere plakken ke achterblijven wanneer compostering ter plaatse geen bezwaren oplevert. Daarbij kan de stobbe op elk niveau worden uitgediept en zelfs geheel afgeschaafd worden.

De stobbeschaaf is, volgens de fabrikant, goedkoop in de vaste en variabele kosten terwijl er veel efficienter mee gewerkt kan worden dan met het materieel dat nodig is voor het frezen of uitgraven.

Niet alleen is de aanschafprijs laag maar ook werkt de stobbeschaaf al op betrekkelijk kleine machines. Er zijn twee types leverbaar: de StS-01 die geschikt is voor machines van 6 tot 12 ton eigen gewicht en het type StS-34 voor machines met een eigen gewicht van 12 tot 28 ton. Door zijn eenvoud is de storingsgevoeligheid van de schaaf nihil terwijl de factor slijtage te verwaarlozen is.

Splijten en kraken

Naast het schaven kan een beetje creatieve machinist met de schaaf ook stammen en takken splijten of kraken. De stobbeschaaf bewijst zijn diensten in het groenonderhoud, de bosbouw en de wegenbouw en is daarmee een veelzijdig inzetbaar uitrustingsstuk zowel voor de particuliere sector als voor de gemeentelijke diensten en waterstaatsinstellingen.

Het resultaat van het werken met de nieuwe stobbeschaaf kan eventueel ter compostering op de werkplek achterblijven.

Reageer op dit artikel