nieuws

Theodoliet volgt zelf bewegend object

bouwbreed Premium

De AP – L1 van Topcon is een elektronische theodoliet met geintegreerde afstandmeter die door middel van servomotoren om zijn horizontale en verticale as wordt bewogen. Een in dit z.g. ‘Total Station’ ingebouwd lasersysteem blijft de prismakrans op de stok volgen. Bediening en meten zijn door een man uit te voeren.

De meetgegevens worden verzonden naar de terminal die aan de prismastok is bevestigd. Er kan worden gemeten in coordinaten en voerstralen. De terminal biedt keuze uit verschillende uitzetprogramma’s. Op deze wijze kan de uitzetter op grafische wijze zien hoe ver hij van het uit te zetten punt verwijderd is, maar ook verschillen worden aangegeven. Twee maal per seconde worden nieuwe meetgegevens van het instrument naar de terminal verzonden zodat op elk moment de positie van prismastok (maatvoerder) bekend is . De communicatie tussen terminal en instrument is een tweewegsysteem. Niet alleen de uit te zetten punten zijn met de terminal in te voeren en opnieuw voor het uitzetten op te roepen, het is ook mogelijk om met de terminal het instrument op afstand te besturen. Wanneer door welke oorzaak ook de laserverbinding tussen terminal en theodoliet wordt verbroken, zal het instrument zelf in de zoekfunctie treden, waarmee in enkele ogenblikken de prisma op de stok weer zal worden gevonden. Wanneer de uitzetter tijdens het meten met de prismastok achter een opstand langs loopt kan hij met behulp van de terminal het instrument helpen door deze iets in de goede richting te sturen. De verdere instelling verricht het apparaat zelf. De AP – L1 is verder te gebruiken voor het volgen van bewegende objecten zoals bijvoorbeeld grondverzetmachines of transportvoertuigen. Echter ook voor deformatiemetingen van statische objecten zoals bruggen en viaducten en normale landmeetkundige toepassingen laat dit apparaat zich uitstekend gebruiken. Het Total Station heeft een meetbereik van 700 meter en een meetnauwkeurigheid van 3 mm + 2 ppm. De hoekmeetnauwkeurigheid bedraagt 3″. Voor het volgen van bewegende objecten op 100 meter mag de verplaatsingssnelheid niet hoger dan 63,5 km/h bedragen.

Topcon Total Station systeem AP – L1 theodoliet met geintegreerde afstandmeter.

Reageer op dit artikel