nieuws

SBAB verliest kort geding tegen Jonker

bouwbreed Premium

De Stichting Bevordering Aannemersbelangen Oost-Nederland (SBAB-Oost) heeft het kort geding dat zij aanspande tegen H. Jonker uit Vaassen verloren. Hoewel Jonker geen vestigingspapieren heeft, mag hij van de arrondissementsrechtbank in Zutphen wel als onderaannemer een huis bouwen.

President mr. E. van der Kallen oordeelde dat aangezien het werk – dat eerst door Jonker zelf werd uitgevoerd tot hij er achter kwam dat hij daarvoor niet de vereiste papieren bezit – nu ‘onder verantwoording’ van een aannemer wordt gebouwd die wel deze papieren bezit er geen sprake is van oneerlijke concurrentie.

De SBAB spande het kort geding aan omdat zij vindt dat het hier sprake is van een schijnconstructie. De bevoegde aannemer, Van Dieren uit Hattem, zou alleen een bord in de tuin van het te bouwen huis hebben gezet met zijn naam erop om Jonker een dienst te bewijzen. “Feitelijk worden alle werkzaamheden uitgevoerd door Jonker. Van Dieren laat zich door Jonker gebruiken en stelt hem zo in staat de Vestigingwetgeving te overtreden”, zo betoogde mr. P.J.F.M. Kerf namens de SBAB op de zitting.

Van der Kallen beriep zich in haar vonnis op de tekst van de dagvaarding van de SBAB waarin staat vermeld dat de stichting opkomt voor de belangen van “degenen die concurrentie wordt aangedaan door een persoon die zonder in het bezit te zijn van de noodzakelijke vergunningen of ontheffingen het aannemersbedrijf op het gebied van de b en u uitoefent”. Nu het werk, aldus Van der Kallen, onder verantwoording van een in het bezit van een daartoe strekkende vergunning zijnde aannemer wordt uitgevoerd, valt niet goed in te zien dat de belangen van andere bevoegde aannemer worden geschaad.

Afgewezen

De vordering om Jonker met zijn werkzaamheden te laten stoppen op straffe van een dwangsom van – 10.000 per dag werd dan ook afgewezen. De proceskosten moeten wel worden gedeeld. De reden hiervoor is dat Jonker zelf heeft erkend tot 10 oktober 1994 onrechtmatig te hebben gehandeld ten opzichte van de SBAB. Daarna heeft hij echter het werk overgedragen aan een bevoegde aannemer.

Reageer op dit artikel