nieuws

Palentiller ook geschikt voor hanteren van ankerpaal

bouwbreed

Om betonnen afzetpalen gemakkelijk en zonder veel inspanning te ke hanteren is door de betonwarenindustrie een palentiller bedacht voor gebruik aan de kraan of andere dragermachine.

Dit hefwerktuig is geschikt voor zowel traditionele als een onlangs op de markt verschenen z.g. betonnen ankerpaal.

Dit type paal is specifiek ontwikkeld om het plaatsen van betonnen sierpalen te vereenvoudigen.

Het principe van dit systeem is dat de betonnen funderingsvoet van een paal wordt vervangen door een stalen ‘anker’. De betonnen paal wordt met behulp van de palentiller op het anker geplaatst. De stabiliteit van een paal met dit anker zou vergelijkbaar zijn met die van een traditioneel geplaatste betonpaal..

Het voordeel van dit systeem is dat de desbetrefende betonpaal zonder funderingsvoet belangrijk lichter is, maar ook het plaatsen gaat veel sneller. Het is voldoende om een trottoirtegel van 30 x 30 cm uit te nemen. Graafwerk is verder overbodig omdat het anker in de grond wordt gedraaid. Het straatwerk behoeft derhalve hierbij niet te worden aangepast.

Het op traditionele wijze plaatsen van betonnen palen vraag doorgaans wat tijd, minimaal 20 minuten. Een Ankerpaal laat zich inclusief het aanbrengen van het anker met de palentiller in vijf minuten stellen.

Een door aanrijding scheef gereden of beschadigde paal laat zich bovendien veel sneller recht zetten dan wel vervangen.

De palentiller is met tweetal stuurbomen uitgerust zodat bij zware betonpalen twee man dit werktuig gelijktijdig ke hanteren.

Een ankerpaal wordt met behulp van de palentiller nauwkeurig op zijn plaats gesteld

Reageer op dit artikel