nieuws

Nederland niet interessant voor UK-bouwer Tarmac

bouwbreed Premium

De Britse bouw- en bouwmaterialengigant Tarmac breidt zijn activiteiten op het Europese vasteland verder uit. Het bedrijf voegt zijn bouwbedrijven in Frankrijk samen tot Tarmac France SA, en zoekt in dat land naar nieuwe overnames. Nederland wordt gepasseerd.

De Britten willen in Frankrijk nog een tweetal bouwbedrijven kopen, liefst met een omzet van ongeveer 50 miljoen pond ( f. 140 miljoen) elk. Tarmac, vooral actief rond Parijs en Nice, is als aannemer nummer negen in Frankrijk. Via de fusie wil Tarmac meer financiele spierballen ke tonen bij aanbestedingen in dat land.

In Belgie is Tarmac eigenaar van een onderneming die betonelementen produceert. Ook dit bedrijf maakt onderdeel uit van Tarmac France.

Bij Tarmac France werken in totaal 1800 mensen bij een omzet van 180 miljoen pond ( f. 500 miljoen). Tarmac wil het aandeel van niet-Britse omzet in het groepstotaal opvoeren.

HBG-dochter

In Nederland zoekt Tarmac niet naar overnames. “De Nederlandse markt is erg rijp”, aldus woordvoerder John Davies van Tarmac. “Wij zijn meer op zoek naar landen waar we middelgrote ondernemingen ke overnemen. In Nederland zijn de belangrijke spelers te groot.

We werken wel samen met de Hollandsche Beton Maatschappij bij de bouw van een tunnel onder de Medway in Kent. Vijftien jaar geleden deed de HBM met ons mee bij de bouw van de stormvloedkering in de Theems. Die samenwerking hopen we voort te zetten. Maar overnames in Nederland staan niet op het programma.”

Tarmac moet volgens Davies bij de buitenlandse expansie ook niet hoger springen dan de stok lang is. Vanwege de malaise in de Britse bouw zijn er minder middelen dan een jaar of vijf geleden. Voor zover Tarmac verder kan kijken dan Frankrijk, staat Oost-Europa volgens Davies bovenaan de prioriteitenlijst. Afhankelijk van de staat van de economie in deze landen zal Tarmac daar opereren via overnamen dan wel verkoop van diensten en consultancy.

Buiten Europa is Tarmac actief aan de oostkust van de V.S. en in het Verre Oosten, waar de onderneming ook uitbreidt.

Reageer op dit artikel