nieuws

Mississippi is deels door mensenwerk overstroomd

bouwbreed Premium

De rechtbank van het Amerikaanse Kirksville, Missouri doet vandaag (maandag) uitspraak in de zaak Scott. De jury achtte deze 24-jarige man schuldig aan het veroorzaken van een overstroming in West Quincy, Missouri.

Dat gebeurde op 16 juli 1993 toen het water in de rivier Mississippi op een recordhoogte stond. Hij kan daarvoor tien jaar tot levenslang krijgen.

Scott wordt beschuldigd van het weghalen van vier tot vijf zandzakken uit een nooddijk. De daarop volgende dijkbreuk zette West Quincy onder water, overstroomde zo’n 5600 hectare akkerland en maakte de enige brug naar de deelstaat Illinois binnen een straal van ruim 92 kilometer onbruikbaar. De overstroming veroorzaakte verder een explosie in een benzinestation. Scott gaf na zijn arrestatie toe dat hij zandzakken had verwijderd uit de zes meter hoge nooddijk. Naar hij zei wilde hij de dijkbewakers daarmee tot spoed manen om de dijk te versterken.

Zijn advocaat stelde dat het weghalen van enkele zandzakken niet genoeg is om een dergelijke constructie te laten breken. De hoogleraren civiele techniek S. Prakesh en C. Morris van de Universiteit van Missouri-Rolla onderschrijven die mening en zeiden dat de dijk naar alle waarschijnlijkheid door lekwater is uitgehold.

Adviseur D. Bawman van het US Army Coros of Engineers Rock Island District meende evenwel dat een dergelijk fenomeen vrijwel alleen op papier optreedt. Volgens hem heeft Scott niet alleen zandzakken weggehaald maar ook een geul in de dijk gegraven.

Reageer op dit artikel