nieuws

Los Angeles: stedebouw en architectuur van een wereldstad

bouwbreed Premium

In de royaal uitgegeven serie ‘World Cities’ verscheen bij Academy Editions/Ernst en Sohn het tweede deel dat gewijd is aan Los Angeles. Het werd opnieuw een prestigieus boek waarin stedebouwkundige opvattingen en een kleurrijke architectuur zijn gedocumenteerd.

Los Angeles is een van de spraakmakende steden van de Verenigde Staten. Wat door de een als voorbeeld van een centrum als groot verkeersplein wordt gezien, brengt anderen in vervoering als een karakteristiek van Amerikaanse steden met the way of live. Inleidend wordt de stad uitgelegd aan de hand van verschillende invalshoeken. Culturele voorzieningen en uitgestrekte woongebieden, gemengde stedelijke functies en specifieke gebieden van winkelen tot gezondheidsfabrieken worden belicht, globaal in zo’n vijftig bladzijden.

Aansluitend komt de architectuur van deze metropool aan de orde. Ook daarin treft men uitersten aan van ongeveer alle stromingen binnen de Amerikaanse architectuur, maar ook van vooraanstaande buitenlanders. Een spraakmakend deconstructivist als Eric Owen Moss is met een flink aantal ontwerpers vertegenwoordigd, die in twee tot vier pagina’s worden gedocumenteerd. Paginagrote kleurenfoto’s van maquettes, tekeningen en een plantoelichting zijn daarin opgenomen.

Frank Gehry is vertegenwoordigd met enkele woningen, waaronder zijn eigen voorstadhuis in Santa Monica dat hij spraakmakend onderhanden nam met uitbreidende renovaties. De haarscherpe kleurenfoto’s geven een zeer gedetailleerd beeld van zijn architectuur en bouwtechnische onvolmaaktheden. Naar bouwtechnische kwaliteit lijkt niet gestreefd, hetgeen aansluit bij het soms naief aandoende materiaalgebruik.

Opvallend is de veelzijdigheid van de architectuur, soms aansluitend bij de nieuwste ontwikkelingen aan de westkust. Naast de deconstructivisten zijn het vooral ook de vertegenwoordigers van het postmodernisme die eindeloos blijven varieren op hetgeen ze bij is gebleven van de lessen in de geschiedenis van de bouwkunst. Ze grabbelen begerig in de historische grabbelton van bouwstijlen en passen die zonder gene opnieuw toe, buiten iedere verhouding met gebouw en omgeving.

Verder biedt de stad een staalkaart van vooraanstaande managersbureaus zoals Skidmore Owings and Merrell met een plaatselijke vestiging, Pei Cobb Freed en anderen. Hun torens worden in spectaculaire foto’s gepubliceerd waarbij nachtopnamen of lage zonnestanden kennelijk het nodige architectonische ongerief van slippertjes in de detaillering moeten verdoezelen.

Maar waar vindt men in een stad musea van Frank Gehry, de Japanner Arata Isozaki en binnenkort het grootste Getty Museum van Richard Meier. Dat geldt voor verschillende gebouwtypen, waar de stad een bonte collectie van heeft. Het moet een verontrustende bezigheid zijn om deze wereldstad te bezoeken en steeds met nieuwe tegenstellingen te worden geconfronteerd.

Het boek biedt een goed gestructureerd overzicht van deze rijkdom aan vooral architectuur. Groot afgebeelde kleurenfoto’s tot over twee bladzijden en relatief weinig tekst bieden de gehaaste gebruiker een toegankelijke orientatie van hetgeen de stad biedt.

Eerder verscheen in de reeks ‘World Cities’ een deel over Londen. In de naaste toekomst zijn afleveringen te verwachten over Berlijn, Tokyo, New York, Barcelona, Sidney en Brasilia.

‘Los Angeles – Worldcities’ onder redactie van Maggie Toy met medewerking van een team van auteurs. Uitgave: Academy Group/Ernst en Sohn, Londen en Berlijn 1994. Formaat: 25,2 x 30,5 cm, 416 blz. ISBN: 1 85490 293 8. Prijs: (gebonden) DM 198,00.

Zijgevel van het California Aerospace Museum en Theatre in Los Angeles van architect Frank O. Gehry uit 1984.

Reageer op dit artikel