nieuws

Groningen dringt aan op regeling bij aardbeving

bouwbreed Premium

De mogelijkheden voor schademeldingen bij aardbevingen moeten bekender en eenvoudiger worden gemaakt. Dat stellen GS van de provincie Groningen die hierover met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) betere afspraken willen maken.

Informatie op gemeentehuizen en via regionale bladen moet burgers op de hoogte stellen van de schadeprocedures.

Eerder klopte de provincie al bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de NAM voor meer gegevens over de relatie tussen aardbevingen en gaswinningen. Mede daardoor heeft minister Wijers van EZ de Tweede Kamer deze week laten weten tien seismische stations in Groningen, Noord-Holland en Drenthe te realiseren. Pas als er aanmerkelijk meer gegevens over het ondergrondse spanningsveld en seismische registratie bekend zijn, ke meer conclusies worden getrokken ten aanzien van de relatie, stellen NAM en ministerie.

Onafhankelijk advies

Inmiddels is het aantal geregistreerde aardbevingen sinds oktober 1993 toegenomen van 24 tot 56. Wettelijke schade van aardbevingen door gaswinning kan worden geclaimd bij de NAM. Direct na de beving moet schriftelijk melding worden gemaakt van schade, waarna de NAM onafhankelijk advies inwint.

Dat er tot op heden moeilijk een relatie kan worden gelegd bewijst het aantal gehonoreerde claims: van de acht schadeclaims is er nog een in behandeling. De overige werden niet gehonoreerd. Volgens de provincie is het aannemelijk dat er veel meer, nooit gemelde, schades zijn.

Reageer op dit artikel