nieuws

Engelse huizenbouwers wacht zware concurrentie

bouwbreed Premium

Britse huizenbouwers gaan een niet al te optimistische toekomst tegemoet, ondanks dat de winstmarges zich nu herstellen na de zware recessie. Volgens een rapport van aandelenmakelaar en zakenbank BZW proberen alle bouwers hun omzet te vergroten, maar de vraag naar nieuwe huizen blijft achter.

Nieuwe aanvallen op de marges staat daarom voor de deur. In tegenstelling tot de totale huizenmarkt heeft de markt voor nieuwe particuliere woningen zich enigszins hersteld in 1993 en1994.

In 1993 werd begonnen met de bouw van 141.000 nieuwe woningen, 17% meer dan in 1992. Voor dit jaar rekent BZW op een stijging met nog eens 13% tot 160.000 maar ziet dit prille begin echter niet uitgroeien tot een stevige groei. Voor de jaren 1995-1997 ziet de bank de cijfers stabiliseren tussen de 170.000 en 175.000. Daarmee is de ‘boom’ in deze cyclus veel minder krachtig dan in de jaren tachtig.

Inflatie

De oorzaken zijn velerlei. Het consumentenvertrouwen blijft in het Verenigd Koninkrijk op een laag niveau. Het krachtig economisch herstel is vooral te danken aan investeringen en export, niet aan een groei van de bestedingen van de Britse Jan Modaal. Die kan in zijn besteedbaar inkomen net de inflatie bijhouden en maakt zich zorgen over de toekomst, omdat ‘job zekerheid’ in een steeds flexibeler en internationaler economie een schaars goed is geworden.

Verder stijgt de Britse basisrente sinds de zomer weer en worden nieuwe verhogingen verwacht. De hypotheekrente zal mee omhoog moeten, terwijl de belastingaftrek voor hypotheekrente langzaam geelimineerd wordt. Veel Britten zitten daarnaast nog met een hypotheek die hoger is dan de huidige waarde van hun huis, wat de markt verder neerdrukt. Al met al zal een herstel van de huizenmarkt bescheiden blijven en zich beperken tot het wat hogere marktsegment en regio’s waar meer ruimte is voor prijsstijging.

Prijsconcurrentie

Die zijn met name in Noord-Engeland en Schotland te vinden, waar de prijzen historisch laag waren maar minder te lijden hadden van de recessie en nu steviger aantrekken. In de traditioneel dure gebieden van Zuid-Engeland ziet BZW daarentegen weinig verbeteringen.

De Britse huizenbouwers zullen zich volgens BZW massaal op de beste marktsegmenten en regio’s richten en hun capaciteit uitbreiden. Dat zal leiden tot overcapaciteit, prijsconcurrentie en hogere grondprijzen. Uiteindelijk gaat dit weer ten koste van de winst. BZW heeft zijn winstvoorspellingen voor de sector daarom naar beneden bijgesteld en wijst erop dat grote verschillen in prestaties tussen de diverse bouwondernemingen te verwachten zijn. Erg positief is de bank over Bryant, John Maunders en Redrow, maar adviseert om aandelen in George Wimpey, Wilson Connolly en Prowting te verkopen.

Reageer op dit artikel