nieuws

Domaine de Trevallon, Aix en Provence Bulldozers en dynamiet aan wieg van wijnbouw

bouwbreed Premium

Het antwoord op de vraag of er synthetische wijn bestaat, moet natuurlijk bevestigend zijn. Synthese is: samenvoeging van afzonderlijke elementen tot een nieuw geheel. Welnu, wijn groeit nergens, wijn wordt gemaakt en zelfs nagemaakt, maar druiven groeien. Er zijn verschillende grondsoorten, er heersen weersomstandigheden en door van die (en meer) gegevens op de juiste manier gebruik te maken kan een getalenteerde mensenhand er met behulp van apparatuur als persen en vaten en koelers en tegenwoordig computers er wijn van maken. Zeer kunstmatig dus. Een woordspelletje misschien, maar toch.

Als we het erover eens zijn dat alle wijn synthetisch is en dat dat geen geringschatting behoeft te zijn, is Domaine de Trevallon, Coteaux d’Aix en Provence misschien wel de meest synthetische wijn die er ter wereld bestaat. Geen Phoeniciers, Romeinen of post-gregoriaanse clericalen die er de eerste struiken plantten, nee, want op de harde en onvruchtbare steenheuvels wilde, afgezien van een koppige lavendelstruik, niets groeien. Maar de zo mogelijk nog koppiger Eloi Durrbach dacht beter te weten en de tijd heeft hem gelijk gegeven.

In 1973 begon hij op het oude bergmassief Les Alpilles bij de eens belangrijke stad Les Baux ten zuiden van Aix en Provence met behulp van bulldozers en dynamiet zo’n zestien (inmiddels twintig) hectare tot wijngaard te verbouwen (of af te vlakken) en te beplanten met de inheemse kwaliteitsdruif Syrah (40%) en de uit Bordeaux afkomstige Cabernet-Sauvignon (60%).

De plaatselijke verordeningen laten dat toe, dus op die grond kon de appellation controlee-kwalificatie hem niet ontgaan. Zo onorthodox als hij bij de aanleg te werk ging, zo voorzichtig en onbespoten gedraagt hij zich in het verdere vinificatieproces. Pesticiden en kunstmest zijn taboe, er wordt geen zwavel (SO2) toegevoegd, niet gefilterd en geen pomp gebruikt.

Hout: jazeker, maar geen dominant nieuw. Doordat er maar weinig trossen per stok worden ‘toegelaten’, ontwikkeld de bladgroei zich overvloedig, zodat de druiven goed worden beschermd tegen de hier af en toe barre zon.

Ook de opbrengst per hectare wordt bewust klein gehouden, waardoor de extractie van smaakstoffen zeer intens is. Durrbach opteert voor een lang inwerkingsproces: tot vijf weken blijven schillen, pitten en stelen in contact met de nieuwe most. Na een rijping van achttien maanden op grote eikenhouten foeders gaat de jonge wijn zonder klaring of filtering via valdruk de fles in.

De jaargang 1992 die ik proefde, had een even voorname als ouderwetse allure. Je begrijpt niet dat er tegenwoordig nog zulke wijnen worden gemaakt: donker, dik, geconcentreerd, aromatisch, zuiver, krap 12 procent alcohol. Tannine was duidelijk aanwezig, maar niet overheersend, al zal de harmonie van de Trevallon met de jaren nog wel toenemen, denk ik.

De vermelding Coteaux des Baux-de-Provence V.D.Q.S. (nog in 1980) is in de loop van de laatste jaren terecht opgewaardeerd tot A.C. en veranderd in Coteaux d’Aix en Provence A.C., Les Baux.

Als u vermoedde, dat zoiets niet voor supermarktprijzen kan worden verkocht, hebt u gelijk: u zult er tegen de vijftig gulden voor moeten betalen. Erik Sauter in Maastricht is de importeur.

Reageer op dit artikel