nieuws

BTW-afdracht over prive-gebruik auto

bouwbreed Premium

U moet in het laatste aangifte-tijdvak omzetbelasting (december of 4e kwartaal) ook de BTW over het prive-gebruik van zaakauto’s aangeven. Het prive-gebruik bedraagt tenminste 20% van de catalogus-waarde (inclusief BTW) op de datum van de afgifte deel 1 Kentekenbewijs. Bij een auto van – 40.000 is dat prive-gebruik – 8000. In 1994 bent u in die situatie over dat prive-gebruik 12% omzetbelasting ( – 960) verschuldigd.

Wacht u met de aangifte dan loopt u het risico dat de fiscus u bij een naheffing over die BTW-afdracht een boete oplegt, zelfs indien u het prive-gebruik bij de afsluiting van het jaar als post opneemt in de jaarbalans. Ook over het prive-gebruik van een zaakauto met grijs kenteken is de onderneming BTW verschuldigd. Werknemers aan wie een auto met een grijskenteken ter beschikking is gesteld, moeten hun prive-gebruik aangeven. Ook over die prive-kilometers is de werkgever BTW verschuldigd.

Lease-maatschappijen moeten tegenwoordig aan de fiscus opgeven aan welke werknemers een auto ter beschikking is gesteld. Het net van fiscale-controle wordt steeds verder dichtgetrokken.

Reageer op dit artikel