nieuws

Bouwer niet blij met Leids referendum

bouwbreed Premium

Wanneer uit het Leidse referendum over de wijziging van een bestemmingsplan een ‘nee’ komt staat de gemeente een schadeclaim van het Katwijkse bouwbedrijf De Lange Van der Plas te wachten.

De bevolking van Leiden mag zich volgend jaar in een referendum gaan uitspreken over de wijziging van het bestemmingsplan voor de bouw van een appartementencomplex en een parkeergarage. Bij een ‘nee’ kan de gemeente een schadeclaim tegemoet zien, die volgens directeur Van der Plas “in de miljoenen” zal gaan lopen.

Eigenlijk had het bouwpo van het Katwijkse bouwbedrijf in Leiden al lang achter de rug moeten zijn. Het gaat om de verbouwing van het voormalig Leidse militair invalidenhuis aan de Hoge Rijndijk tot appartementen. In het monumentale pand zijn na veel geharrewar uiteindelijk 21 appartementen gerealiseerd. Om De Lange Van der Plas enigszins tegemoet te komen aan het verlies wat het bedrijf hierop heeft geleden, heeft Leiden afspraken gemaakt over de bouw van nog eens 28 appartementen met een parkeergarage in de tuin achter het militair invalidenhuis. Hiervoor heeft de gemeente inmiddels een sloop- en bouwvergunning afgegeven.

Bezwaren

Bezwaren van omwonenden zorgden er echter voor dat met de realisering hiervan nog niet kon worden begonnen. De bezwarenmakers hebben nu een referendumaanvraag ingediend vergezeld van de vereiste 4500 handtekeningen. “Het college van B en W kon niet anders dan deze aanvraag honoreren”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Op 20 december buigt de Leidse gemeenteraad zich over het referendum-voorstel. Als die ook zijn goedkeuring aan de volksstemming geeft, is Leiden de eerste stad in Nederland die een dergelijk verzoek van haar inwoners inwilligt. De uitslag van de Leidse volksstemming is pas geldig als de opkomst meer dan de helft bedraagt van de 64,15 procent bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Van der Plas wil weinig commentaar geven op het komende referendum. “Wat moet ik er over zeggen? De verhouding met de gemeente Leiden is goed. Dat wil ik zo houden. Het mag duidelijk zijn dat ik er niet gelukkig mee ben. Per slot van rekening zijn we als bedrijf al sinds 1990 met het po bezig. Mocht er nu een ‘nee’ uit het referendum komen dan volgt er een schadeclaim. Dat weet de gemeente ook. Ja, dat zal in de miljoenen lopen”, aldus Van der Plas die verder niet wil zeggen aan welk bedrag hij denkt.

Verantwoordelijk wethouder Van Rij is hem in de plaatselijke pers echter al voor geweest. In een regionale krant zei Van Rij te denken aan een claim van – 4 miljoen. Overigens wordt er op het stadhuis wel nog gekeken naar mogelijke andere bouwlocaties waar De Lange Van der Plas aan de slag kan gaan mocht zijn appartementencomplex definitief niet doorgaan.

Reageer op dit artikel