nieuws

Boarnsterhim wil eigen welstandscommissie

bouwbreed

De VVD in de gemeente Boarnsterhim wil een eigen, gemeentelijke welstandscommissie instellen. Nu nog maakt Boarnsterhim voor de beoordeling van bouwplannen gebruik van de diensten van de provinciale welstandscommissie Hus en Hiem.

Aanleiding is het grote ongenoegen over het functioneren van Hus en Hiem, dat op basis van een gemeenschappelijke regeling van een groot aantal Friese gemeenten opereert. De laatste tijd werd de gemeente regelmatig geconfronteerd met tegenstrijdige adviezen van Hus en Hiem.

Correcties

Eerder al spuide de PvdA, de grootste raadsfractie in Boarnsterhim, haar ongenoegen over Hus en Hiem. De socialisten kwamen toen met het voorstel om gemeentelijke ambtenaren kleine bouwplannen te laten beoordelen, of eventueel onderdelen van bestemmingsplannen. In dat te geval zijn de grote lijnen al vastgesteld.

“Het gaat ons om voor de hand liggende zaken, die je niet nog eens door een welstandscommissie hoeft laten te toetsen”, aldus een woordvoerder.

Meerdere malen moest de gemeente het advies van de welstandscommissie Hus en Hiem corrigeren. Grootste struikelblok was het bungalowplan bij Terherne, waarover tegenstrijdige welstandsadviezen werden gegeven. Een gesprek tussen beide partijen moest de plooien weer gladstrijken.

Reageer op dit artikel