nieuws

Afreibalk op afstand bediend

bouwbreed

Met de ontwikkeling van een lichte afreibalk heeft Hanenberg BV uit Nistelrode de multifunctionaliteit van de Skidster oppermachine verder weten te vergroten.

Als eerste brengt dit bedrijf een op afstand bediende egaliseerinrichting waarvoor de Skidster als basismachine dient. “Het vermogen en het eigen gewicht van de Skidster die de afreibalk aandrijft liet vanzelfsprekend niet de constructie van een loodzware balk toe”, aldus de heer Van de Hanenberg. Niettemin bedraagt de grootste breedte waarop de balk kan worden ingesteld maximaal 4.30 meter. Hiervoor worden verbredingsstukken van 40 en 50 cm gebruikt. De balk wordt links en rechts van de zandbaan afgesteund op in hoogte instelbare rollenstellen die bij het egaliseren over een uit kokerprofiel geconstrueerde geleiderail rijden. Deze geleiding rust eenvoudig op enkele passtenen. De voortbeweging van de afreibalk gebeurt met de Skidster. Daartoe is de machine aan de voorzijde uitgerust met een dubbel liermechanisme dat elektro-hydraulische wordt aangedreven. Beide lieren werken onafhankelijk van elkaar en bedienen trekkabels die links en rechts van de afreibalk bevestigd zijn. De lieren zijn met behulp van een afstandbediening te regelen.

De beide kabelhaspels ke naar buiten worden getrokken en komen daarmee vrij uit een vergrendeling. Op deze wijze draaien ze vrij op hun as en zijn de kabels van de haspels te winden.

Van de Hanenberg maakt voor het in profiel of rond zetten van de balk niet, zoals bij andere systemen, gebruik van conisch toelopende verbredingsstukken maar vindt dit in het verstellen van bouten.

Met behulp van een dubbele lier voorop de Skidster wordt de afreibalk over het zandbed getrokken. Bediening van de lieren gebeurt met afstandbediening.

Hanenberg

Reageer op dit artikel