nieuws

Zuid-Holland besteedt meer zorg aan EMK-terrein

bouwbreed Premium

Dezer dagen plaatst de Milieudienst Rijnmond grotere pompen en een zuiveringsinstallatie op het vervuilde EMK-terrein in Krimpen a/d IJssel. De provincie plaatst het terrein op de lijst van vuilstortplaatsen zodat het onder de nazorg van Zuid-Holland valt. De locatie kwam eerder in het nieuws nadat overvloedige regen het peil van het vervuilde grondwater zover verhoogde dat het door de damwanden naar buiten stroomde.

EMK staat voor Exploitatiemaatschappij Krimpen. Het terrein ligt in de Stormpolder aan de Hollandsche IJssel. De locatie werd in 1989 na gebleken vervuiling geisoleerd. Zuid-Holland besloot toentertijd de grond niet af te graven omdat volledige sanering zo’n – 750 miljoen zou kosten. In plaats daarvan werd het terrein ingedamd en afgedekt met asfalt. Deze laag is gescheurd door verzakkingen die zich in de afgelopen jaren voordeden. De regen die in de voorgaande weken viel kon daardoor in de stortplaats doordringen. Het grondwaterpeil liep daardoor te hoog op waarna een grote druk op de damwand kwam te staan. Als gevolg daarvan ontstonden diverse lekken. Eerder deden zich al kleine lekkages voor. Die traden op rond de klinknagels van de wand.

Niet bekend

Reageer op dit artikel