nieuws

Wijnen zonder houtrijping steeds populairder Rioja, de Spaanse wijn voor Nederlanders

bouwbreed

Sherry en (‘sherry-achtige’) Montilla/Moriles daargelaten is Spaanse wijn voor Nederlanders nog steeds Rioja. Onze al vroeg begonnen consumptieve belangstelling stijgt nog steeds. Na een korte dip tussen 1985 en 1989 werd eind vorig jaar zowel in liters als in peseta’s een ‘all time record’ bereikt en het heeft er veel weg van dat dit jaar nog weer hoger gescoord zal worden. Maar omdat wij meer wijnen zonder houtlagering kochten, daalde de gemiddelde prijs per fles licht.

Deze cijfers werden bekendgemaakt bij een bezoek van een delegatie van de Grupo de Criadores en Exportadores de Vinos de Rioja, een exportgroep met 32 aangesloten bodega’s, die 70 % van de totale verkoop en 80 % van de export voor haar rekening neemt. In Chateau Marquette te Heemskerk lieten zeventien bodega’s hun crianza’s proeven. Crianza, het Spaanse woord voor kinderkamer ofwel opvoeding betekent dat de betrokken wijnen gedurende kortere of (met toevoeging reserva of gran reserva) langere tijd op hout gelagerd zijn geweest.

Rioja dankt zijn terechte faam mede aan dit procede, geloven velen. Toch blijkt onze praktijk anders. De afgelopen zeven maanden bestond de export naar Nederland namelijk voor 65 % uit ‘sin crianza’s’, wijnen zonder opvoeding op hout dus. Van de rest – kwalitatief de top – was 24% ‘crianza’s’, 9 % ‘reserva’s’ en 1 % ‘gran reserva’s’. Een niet al te gewaagde conclusie zou ke zijn dat de Nederlandse wijndrinker, in tegenstelling bijvoorbeeld tot de Zweedse, de prijs boven de kwaliteit stelt.

De gevorderde wijntechnologie heeft het proces van druif tot fles steeds meer beheersbaar gemaakt, met uitzondering van het klimaat. Er is altijd nog sprake van goede en minder goede jaren. Uit de in de Rioja gehanteerde oogstwaardering met termen als ‘slecht’, ‘redelijk’, ‘goed’, ‘zeer goed’ en ‘uitstekend’ blijkt dat de laatste ‘slechte’ jaren 1971 en 1972 waren. Van de afgelopen zeven jaar waren er vijf ‘goed’, twee ‘zeer goed’. De jongste oogst -nog lang niet in de verkoop- wordt zelfs beschouwd als de beste van de laatste twintig jaar.

Volgens traditie worden rode Rioja’s gemaakt van de druifrassen Tempranillo, Garnacha, Graciano en Mazuelo, witte van Viura en Malvasia. Maar de moderne trend van (mono-) cepagewijnen heeft ook de Rioja niet onberoerd gelaten. Er worden nu wijnen gemaakt van 100 % Tempranillo of Viura. Ook komen er van een wijngaard afkomstige wijnen in de handel. Voorts zijn sinds het vorig jaar op beperkte schaal experimenten toegestaan met erkende uitheemse succesnummers als Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon en Chardonnay. Maar wat ervan gemaakt wordt mag vooralsnog geen Rioja heten.

Voornemens van de Brusselse EU tot beperking van de wijnproduktie zijn in de Rioja bijzonder slecht gevallen, vertelde exportgroepdirecteur en delegatieleider Thomas Perry. Natuurlijk zullen dergelijke plannen in geen enkel wijnbouwgebied tot geestdrift leiden, maar Rioja, dat zich met Bordeaux, Bourgogne en Chianti Classico tot de top van de wijnwereld rekent, heeft goede argumenten voor verzet. De gemiddelde opbrengst per hectare behoort er met 38 hl. tot de zeer lage. Irrigatie en chaptalisatie (armelijke most met suiker aan een hogere alcoholgraad helpen; het woord is Frans!) zijn er verboden.

De totale aanplant is er al een eeuw nauwelijks vergroot. Tenslotte zijn de hogere prijzen die met name voor de in 500.000 fusten rijpende Rioja’s moeten worden gerekend, een rechtstreeks gevolg van de hogere loonkosten, die weer voortvloeiden uit het feit dat Spanje lid is geworden van de Europese Gemeenschap.

Reageer op dit artikel