nieuws

Tweede leven voor afgedankte keukens

bouwbreed Premium

Onder meer afgedankte keukens en tapijten hoeven niet meer te worden verbrand of gestort. Het provinciale afvalverwerkingsbedrijf van de provincie Zuid-Holland (Proav) ziet mogelijkheden dit materiaal voor hergebruik geschikt te maken. Vloerbedekkking kan worden verwerkt tot laminaat en van inbouwkeukens ke de grondstoffen worden teruggewonnen in zogeheten sloopstraten.

De eerste onderzoeken wijzen er op dat recyclen op korte termijn mogelijk is. Leveranciers van keukens krijgen steeds vaker de vraag of zij de oude keukens van hun klanten willen terugnemen. Twee maanden geleden begon de Proav met een onderzoek naar hergebruik. De eerste resultaten zijn hoopvol. Het hout van keukenkastjes is gemakkelijk opnieuw te gebruiken. De inbouwapparatuur gaat naar sloopstraten. Daar worden de kunststoffen gegranuleerd en de metalen teruggewonnen. De 100.000 ton aan vloerbedekking, zeil en kleden die jaarlijks uit huizen en kantoren komt, kan worden verwerkt tot wand- en vloerplaten voor de meubelindustrie. De minimale hoeveelheid moet dan wel op jaarbasis 60- tot 90.000 ton beschikbaar komen.

Reageer op dit artikel