nieuws

Tilburg bespreekt milieubewuste bouw

bouwbreed Premium

De gemeente Tilburg en de stichting De Woonstad uit dezelfde plaats houden op 17 en 24 november vanaf 9 uur in het Textielmuseum een studiedag over duurzaam bouwen.

De gemeente en de stichting hopen dat de bijeenkomsten aanleiding zullen zijn het duurzame bouwen meer bij de dagelijkse praktijk te betrekken. Het bureau Woon/Energie uit Gouda tekent in opdracht van de Tilburgse Milieudienst voor de inhoud van de dagen. Centraal staat een project van 21 koop- en twee huurwoningen aan de Goirkestraat in Tilburg. De bouw ervan gebeurde op een milieuverantwoorde wijze. De maatregelen gingen verder dan wat gebruikelijk is in de nieuwbouw en mochten geen noemenswaardige meerkosten met zich meebrengen.

De huurwoningen kregen standaard een zonneboiler en een zogeheten eco-keuken meegeleverd. De aanschaf ervan vergde wel grotere kosten. Naar verwacht verbruiken de woningen zo’n 35 procent minder energie dan vergelijkbare nieuwbouwwoningen.

De jaarlijkse besparing aan gas en water beloopt per huishouden respectievelijk ruim 75 kubieke meter en 35.000 liter. De twee huurwoningen zullen van 21 november tot 13 januari dienst doen als modelwoning en tonen door middel van een expositie de gang van zaken omtrent het po.

De werken begonnen in april van dit jaar. De gemeente, het energiebedrijf PNEM en de Tilburgsche Waterleiding Maatschappij verstrekten een bijdrage voor extra milieumaatregelen. DEAR-Architecten verzorgde het ontwerp.

Nadere inlichtingen verstrekt De Woonstad via telefoon 013-323715.

Reageer op dit artikel