nieuws

Relatie tussen aardbevingen en gaswinning onderzocht

bouwbreed Premium

Minister Wijers van Economische Zaken laat in Drenthe, Groningen en Noord-Holland seismische stations inrichten, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten.

Metingen door deze stations moeten duidelijk maken of er een verband bestaat tussen de aardbevingen die zich in deze gebieden voordoen en de aardgaswinning.

Deskundigen achten die relatie “hoogstwaarschijnlijk”, maar wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Op elk seismisch station wordt in een boorgat een kabel met seismometers aangebracht op 200 tot 300 meter diepte. Boorgatseismometers zijn in staat zeer kleine aardbevingen te meten.

De Begeleidingscommissie Onderzoek Aardbevingen pleitte eind vorig jaar voor een seismisch detectie-netwerk. De aanleg van de stations gebeurt in nauwe samenwerking met het KNMI, dat de gegevens zal registreren, analyseren en publiceren.

In Drenthe en Groningen komen in totaal zeven seismische stations. In Finsterwolde is al een station in bedrijf. De overige zes (Jipsingboertange, Eenrum, Oud-Annerveen, Een, Elp, Woudbloem) worden dit jaar nog ingericht. De Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) boort de benodigde gaten.

In Noord-Holland worden in de omgeving van Bergen en Alkmaar drie stations aangelegd, naar verwachting in de Diepsmeerpolder bij Warmenhuizen, tussen Oterleek en Stompetoren en in de Philisteinsche Polder bij Bergen.

Dit meetnet moet in het eerste kwartaal van 1995 gereed zijn. Amoco Netherlands zorgt hier voor de benodigde boorgaten.

Reageer op dit artikel