nieuws

PvdA wil meer geld voor monumenten

bouwbreed Premium

Het kabinet moet volgend jaar – 5 miljoen extra uittrekken voor de monumentenzorg. Dat wil het PvdA-Kamerlid Van Nieuwenhoven, die hiervoor een motie indiende tijdens het begrotingsdebat over het cultuurbeleid in de Tweede Kamer. De motie komt dinsdag over twee weken in stemming.

Staatssecretaris Nuis van Cultuur erkende dat er extra geld nodig is voor de monumentenzorg. Hij wil begin volgend jaar met voorstellen komen. Van Nieuwenhoven wil de – 5 miljoen halen uit de – 60 miljoen die volgens het regeerakkoord tot 1998 extra voor cultuur is uitgetrokken.

Het budget voor de monumentenzorg is de afgelopen jaren fors afgenomen. Ook de vorige minister D’Ancona van WVC onderkende dat. Kort voor de Kamerverkiezingen lanceerde zij het zogenoemde Strategisch Plan voor de Monumentenzorg. Dat voorstel ging uit van een investering gedurende vijf jaar van jaarlijks ruim – 180 miljoen.

Daarna zou een bedrag van – 200 miljoen gedurende een periode van nog eens vijf jaar nodig zou zijn. Het huidige budget bedraagt – 85 miljoen per jaar. Veertien jaar geleden was dat nog – 180 miljoen.

Reageer op dit artikel