nieuws

Prijsuitreiking proefschrift; De weg van de ivoren toren naar echt volksfeest

bouwbreed Premium

Waar krijg je de meeste wijn voor je geld? Een deskundig antwoord op die vraag wordt tegenwoordig gegeven door het jaarlijkse Proefschrift Wijnconcours. Dezer dagen werden in De Kersentuin in Amsterdam voor de zesde maal de wijnen van het jaar bekend gemaakt.

De belangstelling ervoor, zowel van import en handel als van de consument is nog steeds stijgende. Voor het eerst ook deed het grootwinkelbedrijf, waar 70 % van de huisvrouwen wijn koopt, mee. Het sektarisch begonnen ritueel rond de uitreiking van de ‘Wijn Oscars’ is aan het democratiseren tot een echt volksfeest.

De stichting WINE, uitgever van het blad ‘Proefschrift’, is een jaar of tien geleden opgericht door Jan van Lissum en een groep wijnamateurs, uit ontevredenheid over de manier waarop er toen over wijn geschreven werd. Zij organiseerden proeverijen en deden daarvan verslag in ‘Proefschrift’, dat zich van puur liefhebbersblad tot een professioneel magazine van hoog niveau en internationaal gezag ontwikkelde. Het wordt door niemand gesponsord en er worden geen advertenties opgenomen.

Vijf jaar geleden is men begonnen met de opzet van een Wijnconcours, dat een gezaghebbend antwoord wil geven op de vraag welke (rode, witte en rose) wijnen in de categorieen tot – 12,50, – 17,50 en – 25 de meeste kwaliteit voor hun geld bieden. Uit de deze keer elfhonderd ter keuring ingezonden wijnen werden er 130 genomineerd. Er zijn ook vermeldingen voor ‘rode wijn van het jaar exclusief Bordeaux’, vier onderscheidingen voor ‘excellente verhoudingen tussen prijs en kwaliteit’, een eervolle vermelding voor de ‘kwalitatief beste inzending van het concours’ en een ‘publieksprijs’ in rood en wit.

Jaren geleden moest een speciaal klassement worden ingesteld voor Bordeaux, dat zoveel prijzen naar zich toetrok, dat de andere groepen onvermeld dreigden te blijven. Voor het eerst was dat nu niet het geval, waarschijnlijk omdat de Bordeaux van het superieure jaar 1990 bijna uitverkocht zijn en 1991 en 1992

niet uitgesproken groots genoemd ke worden. Spectaculair was de opmars van Rhone en Languedoc. De laatste jaren zijn niet ongunstig geweest voor de Syrah-druif, die daar zo’n grote rol speelt, maar vooral blijken nu de investeringen in geld en tijd van een nieuwe generatie jonge wijnbouwers vruchten af te werpen. “Ze hebben in deze gebieden de ruimte en de condities om ‘wereldwijnen’ te maken”, denkt Jan van Lissum.

Er werd hoog gescoord door Sauter/Maastricht, Eduard Mol in Bussum, Colaris in Weert, Ron Cohen in Heerlen, Vinites en Okhuysen in Haarlem. Colaris kreeg de prijs voor het grootste aantal genomineerde wijnen, Sauter en Mol gingen met de publieksprijzen strijken. Bij het grootwinkelbedrijf werden Albert Heijn (met een Frankenwijn) en Gall en Gall (met een Italiaanse wijn) bekroond. Opvallend was ook de frisse rode Mondivin-wijn, eerste resultaat van een proefpo in Hongarije door Jan van Lissum en Erik Sauter. Niets Oost-Europees aan.

Een uitvoerig verslag van het concours, met proefnotities van de beste wijnen en overzicht van de klassementen verschijnt in het decembernummer van Proefschrift (Oude Schans 11, 1011 KR Amsterdam, tel. 020-6251298).

Reageer op dit artikel