nieuws

Pensioenfonds bouw wint ‘Bronzen Bever’ met A’dams po

bouwbreed Premium

De Stichting Bedrijfspensioenfonds Bouwnijverheid heeft met een woningbouwpo aan de Amsterdamse Fregelaan de ‘Bronzen Bever’ 1994 gewonnen. De jaarlijkse Rijksprijs voor Bouwen en Wonen werd gisteren in de Beurs van Berlage uitgereikt door staatssecretaris Tommel.

De negenkoppige jury onder voorzitterschap van rijksbouwmeester prof. ir. K. Rijnboutt koos uit de 51 ingediende poen voor de 123 woningen aan de Amsterdamse Fregelaan/Koningin Wilhelminaplein. De door architect R. Uytenhaak ontworpen woningbouw draagt bij aan de doorstroming vanuit goedkopere huurwoningen.

“Een strategisch zeer sterke toevoeging aan de Amsterdamse woningmarkt met een hoge toekomstwaarde”, aldus het jury-rapport. De ruime en overzichtelijk ingedeelde huurwoningen werden in opdracht van de Stichting Bedrijfspensioenfonds Bouwnijverheid gerealiseerd door Bouw- en Aannemingsbedrijf Teerenstra uit Heiloo.

Stimulans

De Bronzen Bever is door het ministerie van VROM ingesteld om opdrachtgevers te stimuleren in hun streven naar kwaliteit en wordt afwisselend toegekend op het terrein van de volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en utiliteitsbouw.

Het is de tweede keer dat de Rijksprijs voor Bouwen en Wonen aan een woningbouwpo wordt toegekend. Drie jaar geleden haalde de Tilburgse Bouwvereniging de prijs binnen met een po van 270 woningen in de Tilburgse wijk de Merode, een ontwerp van Architectenbureau Bedaux te Goirle.

Mededingers

De jaarlijkse prijs bestaat uit een bronzen plaquette en een geldbedrag van f 50.000 dat door de winnaar naar eigen inzicht kan worden besteed aan een activiteit die het professioneel opdrachtgeverschap ten goede komt. Bij de beoordeling worden de woningbouwplannen getoetst op gebruiks-, toekomst- en culturele waarde, de kosten in relatie tot kwaliteit en het totstandkomingproces. Naast de Fregelaan stonden nog acht woningbouwpoen voor de Bronzen Bever genomineerd, te weten in Amersfoort (Centrum Emiclaer/ architect H. van Beek), Amsterdam (Park Haagseweg/H. Doll), Leiden (Stevenshof/C. Nagelkerke), Middelburg (De Compagnie/L. Lafour en R. Wijk), Schiedam (Stadshuizen Hollandia/K. Christiaanse), Vlaardingen (De Vaart/C. Paauwe, H. Zeinstra, R. Uytenhaak), IJmuiden (Zandershof/H. Ruijssenaars), Zwolle (Schellerbroek/K. Benraad).

Het winnende po van de Stichting Bedrijfspensioenfonds Bouwnijverheid aan de Fregelaan/Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam. De 123 woningen zijn ontworpen door architect R. Uytenhaak.

Reageer op dit artikel