nieuws

Onderhoudsbeurt voor beton van Haringvlietdam

bouwbreed Premium

Het beton van de doorstroomopeningen 10, 11 en 12 van de Haringvlietdam heeft een onderhoudsbeurt ondergaan. Er zijn ruim 6000 gaten van conussen van de wapening bijgewerkt. Ook zijn scheuren in opening 12 geinjecteerd. Volgens G.S.M. van Hooff, directeur van Vogel Betonreparatie te Zwijndrecht, ging het om gewoon onderhoudswerk voor een aanneemsom van – 350.000 a – 400.000, aanbesteed door de Dienstkring Stellendam van de directie Zuid-Holland van Rijkswaterstaat. Bij het werk hoorden ook herstelwerkzaamheden aan de Volkeraksluizen.

Voor het werk werd elke dag een ponton met een hoogwerker naar de doorstroomopeningen gesleept. Vanaf de hoogwerker konden de medewerkers van Vogel het beton bij de conussen uithakken, stralen en nablazen. De gaten werden aangebrand, gerepareerd met minerale mortel en met curing compound nabehandeld.

Voor het injecteren is gebruik gemaakt van een twee-componenten epoxymortel. Een deel van de te repareren plekken bevindt zich bij vloed onder de waterspiegel. Daarom zijn zowel de binnen- als de buitenschuif bij eb neergelaten. De lekkage door de schuiven is gering, zodat er voldoende tijd was om de reparatie kwalitatief goed uit te voeren. Volgens Van Hooff is het werk aan de Haringvlietdam een voorbeeld van goed onderhoud. De constructie is zo’n 25 jaar geleden gebouwd.

Reageer op dit artikel