nieuws

Noorden van Nederland heeft genoeg ruimte voor bedrijven

bouwbreed

In Noord-Nederland ke bedrijven worden gevestigd waarvoor in de Randstad geen plaats is. Er is volgens berekeningen in het jaar 2005 in West-Nederland een tekort aan bedrijfsterreinen. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn evenwel voldoende bedrijfsterreinen beschikbaar. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlands Economisch Instituut (NEI).

Het rapport werd in opdracht van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) gemaakt.

Het Noorden kan worden beschouwd als een goede vestigingsregio en biedt de al bestaande bedrijvigheid in dit gebied voldoende aanknopingspunten voor verdere uitbreiding. Volgens gedeputeerde drs. H. Sakkers van het provinciebestuur van Groningen zal Nederland kansen missen als deze ruimteproblematiek niet binnen tien jaar wordt opgelost. Daarvoor zal ook het ‘enge Randstad-denken’ moeten worden losgelaten. In een zo’n klein land als Nederland is het niet reeel bij de uitbreiding van de bedrijvigheid het Noorden buiten beschouwing te laten.

“Zowel op het ministerie als in de Randstad moet men af van de hardnekkige perceptie dat het Noorden ver weg is”, zei Sakkers woensdag bij de presentatie van het rapport.

Het Samenwerkingsverband gaat binnenkort de staatssecretaris van Economische Zaken vragen om extra fiscale faciliteiten voor bedrijven die zich in het Noorden gaan vestigen. Verder is volgens het rapport voortdurende voorlichting nodig om westerlingen van het vooroordeel te verlossen, dat het Noorden te ver weg zou zijn.

Reageer op dit artikel