nieuws

Lichtbeton niet per definitie minder duurzaam

bouwbreed

Lichtbeton hoeft niet minder duurzaam te zijn dan gewoon grindbeton. Dat blijkt uit een onderzoek van de CUR te Gouda naar het gebruik van de toeslagmaterialen Lytag, Aardelite en Liapor. Beton met deze toeslagmaterialen is lichter van gewicht dan beton met grind of gebroken steen als toeslag.

Het is wel zo, dat lichtbeton op een andere manier scheurt dan grindbeton. Het is namelijk het toeslagmateriaal dat scheurt, terwijl bij grind de scheuren om de toeslag heenlopen.De CUR heeft onderzoek gedaan naar splijten, hechten en afschuiven. Daarnaast is de literatuur uitgebreid bestudeerd voor wat betreft transport van zuurstof en vocht door scheuren en door de ongescheurde buitenste laag van een betonconstructie. De resultaten staan in CUR-rapport 173. Het rapport is voorzien van een bijlage met specificaties van de drie betrokken lichte toeslagmaterialen.

Reageer op dit artikel