nieuws

Keitje van beton lijkt uit rotsen gehakt

bouwbreed Premium

De Arena Antraciet, een straatsteen van Terra Beton BV te Enschede, ziet er volgens de fabrikant uit “alsof hij uit een rots is gehakt. De Arena heeft de uitstraling van een met de hand gehouwen natuurstenen keitje. Je moet hem aanraken om te geloven dat het beton is.”

Hoewel de steen op een natuursteen lijkt heeft hij de eigenschappen van beton. De boven- en onderzijde zijn vlak maar niet glad. De zijkanten zijn goed haaks en hebben geen bramen of andere uitsteeksels. De druksterkte is hoger dan 50 N/mm2.

De fabrikant beveelt de Arena Antraciet aan voor bestrating die goed moet passen bij oude gebouwen of juist moet contrasteren met hedendaagse architectuur. Er zijn vijf formaten, in lengte varierend van 120 tot 160 mm. en in breedte van 90 tot 110 mm.

Alle stenen zijn 80 mm. hoog. De voegen tussen de stenen ke worden ingevoegd met bijvoorbeeld een zand-splitmengsel. Voor de patronen bij het verleggen doet Terra Beton verschillende voorstellen. De stenen ke daarbij willekeurig gelegd worden, in een min of meer regelmatig of in een cirkelvormig patroon. Bij alle patronen is het nodig om tijdens het werk steeds te controleren of het resultaat bevredigend is.

Reageer op dit artikel