nieuws

Kamperen steeds populairder

bouwbreed

Kamperen is erg populair. Van alle lange vakanties in het buitenland brengt 26 % van de Nederlanders deze kamperend door. Van de binnenlandse vakanties wordt in 41 % van de gevallen gekampeerd. Vandaar dat de organisatoren van de Kampeer en Caravan RAI 94 weer rekenen op een recordaantal bezoekers aan deze tentoonstelling van toer- en stacaravans, kampeerauto’s, tenten en accessoires, die vandaag de poorten in Amsterdam heeft geopend en tot en met woensdag 25 november negen uur ‘s-avonds toegankelijk is.

Voor de entreeprijs van f. 15 per persoon (kinderen tot elf jaar en houders van Pas 65 betalen f. 7,50) valt er weer heel wat nieuwe ontwikkelingen waar te nemen.

Waar het toercaravans betreft moet het de bezoeker wel weer opvallen dat er door deze fabrikanten blijvend wordt gestreefd naar comfortverbetering. De caravans worden ruimer, de vrije stahoogte gaat naar 1,95 meter en een bedlengte van 2 meter is geen uitzondering meer.

Het zijn evenzo veel antwoorden op vragen uit de markt. Dat geldt ook voor de vraag naar een compacte caravan, waarin het toch mogelijk is dat het opgemaakte bed niet altijd behoeft te worden opgebouwd en afgebroken of te ke zitten.

Een fraai voorbeeld van een dergelijke caravan is de Silverstream van Beyerland, een nieuwe model met een opbouwlengte van niet meer dan 4 meter, waarin dat gevraagde toch mogelijk is gemaakt.

De extra ruimte voor een zitplaats bij opgemaakt bed is gevonden door (ook al weer geen uitzondering meer) van de eindkeuken een hoekkeuken te maken.

Voor het overige zijn het vooral comfortverhogende zaken wat de klok slaat. Luxere keukenblokken (met 3 en 4-pits kookplaten, tot zelfs een gasboiler toe, grotere koelkasten,en compleet ingerichte toiletruimtes met cassettetoilet. Maar ook kachels en centrale verwarming behoren tegenwoordig veelal tot de standaarduitrusting van de vakantiewoning op wielen.

Ook aan de veiligheid hebben fabrikanten weer volop gedacht. Steeds meer caravans worden gebouwd op een breedspoor-chassis, toepassing van moderne assen en schokdempers en geavanceerde remsystemen.

Behalve steeds diepere voortenten zijn voor de caravans ook luifels beschikbaar, die zonodig met inritsbare muskietengaaswanden aan voor- en zijkanten kan worden afgesloten. Ook deurluifels vanaf ruim een meter breed komen de trekker tegemoet. Het aanbrengen vergt slechts luttele minuten, zodat de caravanner niet pardoes de regen in stapt.

Wordt voor het kamperen helemaal de voorkeur gegeven aan een tent, dan is er volop keuzemogelijkheid. Van het minitentje, die de liggende kampeerder als een huid omsluit tot aan de moduletent, die meekan groeien met de uitbreiding van het gezin. Ritsen aan alle onderdelen maken het mogelijk eindeloos te varieren.

Holtcamper toont er de Oztent, die binnen een halve minuut door een persoon is op te zetten. De tent kreeg vorig jaar op de utvindersbureaus in Geneve een zilveren medaille.

Ook laat de Kampeer en Caravan RAI weer een flink aanbod van kampeerauto’s zien, die overigens slechts een klein deel van de verkopen van kampeerartikelen omvat.

Op de door de organisatoren verstrekte lijst met verkopen komen die van kampeerauto’s niet eens voor. En dat tegenover de 20.500 toercaravans, die dit jaar werden verkocht. Speciale paviljoens zijn ingericht voor het beantwoorden van uw technische vragen of informatie over vakantiebestemmingen.

De tentoonstelling is elke dag geopend van 10 tot 6 uur en op vrijdagavond tot 9 uur.

Reageer op dit artikel