nieuws

Hsb-woning snel te maken met woodstone elementen

bouwbreed Premium

Handelsonderneming A. Soeting te Joure en voegbedrijf J. Schippers te Heerenveen hebben een methode ontwikkeld, die het mogelijk maakt een houtskeletwoning binnen veertien dagen sleutelklaar op te leveren. Het geheim van de beide ondernemers is een door henzelf ontwikkelde constructiemethode.

Als het houtskelet van de woning staat, brengen de ondernemers cementhoudende platen aan. Daarop wordt het zelfontwikkelde woodstone-mengsel aangebracht. Tenslotte worden de voeglijnen gemaakt om het geheel helemaal echt te laten lijken.

Met deze zogenaamde woodstone-methode is het mogelijk om alle soorten steen na te bootsen. De methode is daarom ook uitermate geschikt voor de renovatie van oude huizen. Meestal zijn de gebruikte stenen van dergelijke oude huizen niet meer te achterhalen.

Hout en steen

“De naam zegt het al, woodstone is een combinatie van hout en steen”, vertelt A. Soeting. “De basis van het mengsel is een mortel dat de naam Ecostone draagt. Als we een huis renoveren, mengen we kleurstoffen en de Ecostone net zolang totdat we dezelfde, oorspronkelijke kleur steen hebben verkregen. Op die manier ontstaat eenzelfde soort, nagebootste steensoort”, legt Soeting uit. “Vervolgens brengen we deze 1 tot 1,5 centimeter dikke cementlaag aan op het te renoveren gedeelte.”

De woodstone heeft volgens Soeting een aantal essentiele voordelen ten opzichte van reguliere houtskeletbouw. Het bouwen gaat sneller, goedkoper en met minder mankracht. “Het is mogelijk om met twee man een complete woning binnen twee weken sleutelklaar op te leveren”, meent Soeting.

‘Onderhoudsvrij’

Voorwaarde is wel dat het skelet er kant-en-klaar staat. Ook het renoveren van bestaande muren is met de woodstone-methode stukken goedkoper omdat vorm en kleur van de originele – en inmiddels veel duurdere – stenen worden nagebootst.

“De woodstone-combinatie is gebruiksvriendelijk en zo goed als onderhoudsvrij,” aldus Soeting. De klant kan kiezen voor geisoleerde platen die heel geschikt zijn voor woningbouw. Niet-geisoleerde platen ke worden gebruikt voor de bouw van bijvoorbeeld garages.

Meer mogelijkheden

Schippers en Soeting zien echter nog meer mogelijkheden voor de woodstone-constructie-methode. “Doordat we zo snel ke werken, is onze methode ook interessant voor woningbouw in noodgebieden”, denkt Soeting. De eerste woningen die met behulp van de woodstone-methode zijn gemaakt, zijn inmiddels in Friesland opgeleverd. “Onze klanten zijn zeer tevreden”, aldus Soeting.

Reageer op dit artikel