nieuws

Houtlijn Vermeer uitgebreid met grof-vuil verkleiner

bouwbreed Premium

Voor het verkleinen van taai organisch afval zoals takkenbossen of boomstronken, maar ook voor het verwerken van afval op de bouwplaats heeft Vermeer de Brawny TG 400 Tub Grinder ontworpen, een duurzame grof-vuil verkleiner van het vat- of tobbe-model. Door zijn robuuste uitvoering is deze verkleiner opgewassen tegen dit zware werk en dit tegen lage onderhoudskosten. Bovendien kan men veilig werken met de verkleiner.

Het eigen gewicht van verkleiner bedraagt 17.237 kg. Het hart van de machine is een 300 kW Caterpillar motor. Dit grote vermogen is ook wel nodig daar voor het feitelijke verkleinen speciaal voor Vermeer ontworpen beitelhamers of slagmessen worden gebruikt die een eigen gewicht per stuk hebben van 9,1 kg. Deze messen zijn voorzien van verwisselbare, slijtvaste tanden. De agressieve manier waarop deze tanden het te verkleinen materiaal te lijf gaan heeft een hoog rendement tot gevolg bij een laag verbruik van vervangbare onderdelen.

Bovendien wordt brugvorming, door takken en blokken hout kruislings over de messen, tot een minimum beperkt.

De aandrijftrein van de verkleiner bevat een drie-schijfs Rockwell koppeling en een koppel- of momentbegrenzer. De zware mesaandrijving is bestand tegen de grote krachten die tijdens het destructieproces vrijkomen.

Links- en rechtsom

De tobbe kan zowel rechts- als linksom draaien op variabele snelheid zodat de toevoer van het afvalmateriaal naar de messen soepel verloopt. Indien het rooster dient te worden verwisseld of materiaal dient te worden verwijderd dat een soepele bedrijfsgang belemmerd, kan de tobbe langs hydraulische weg snel gekanteld worden over 90 graden.

Voor de afvoer van het verkleinde materiaal zorgt een, tot de standaard uitrusting behorende, transportband met variabele loopsnelheid. Tijdens het transport wordt deze transportband opgevouwen, terwijl ook de zijwanden van de tobbe tijdens het transport met behulp van scharnieren ke worden ingeklapt waardoor de transportbreedte van de gehele machine kan worden gereduceerd.

Veiligheid

Ten behoeve van de veiligheid zijn tal van voorzieningen getroffen. Zo is een afstandsbediening standaard. Wordt de machine bediend vanaf het bedieningspaneel aan de zijwand van de verkleiner wordt de bediener beschermd door een dakconstructie. Indien de tobbe gekanteld staat is deze geborgd door een speciale veiligheidsconstructie. Ook de startinrichting van de machine is beveiligd.

Compost

Met de Brawny TG 400 Tub Grinder wordt het aangevoerde materiaal met ongeveer 75 % gereduceerd, waarna het gestort kan worden op een composthoop.

Het resultaat van de bewerking door de Brawny TG 400 Tub Grinder: hoge afvalbergen die tot compostke worden verwerkt.

Reageer op dit artikel