nieuws

Het Loo toont Nederlandse kunst uit Hermitage

bouwbreed Premium

In rijksmuseum Paleis Het Loo is een tentoonstelling te zien van negentiende eeuwse Nederlandse schilderkunst uit de Hermitage in St. Petersburg en uit de eigen collectie van Het Loo. De zestig schilderijen werden voor het merendeel verzameld door het Russische en het Nederlandse hof en zijn nooit eerder geexposeerd.

Het gaat om werken van onder andere Bosboom, Koekkoek, Maris, Schelfhout, Schotel, Verschuur en Weissenbruch. De schilderijen zijn veelal van hun oude vernislaag ontdaan, waardoor ze hun oorspronkelijke licht en kleuren hebben teruggekregen. Uitstekende voorbeelden daarvan zijn met name ‘Gezicht op Arnhem’ van Weissenbruch en Koekkoeks ‘Gezicht op een park’, allebei uit de Hermitage. De uitgekiende belichting in Het Loo toont de schilderwerken helemaal in hun volle glorie.

De zo typisch Nederlandse schilderijen belandden destijds in Rusland doordat in de vorige eeuw Nederlandse kunsthandelaren regelmatig afreisden naar het welvarende en kunstminnende St.Petersburg. Nederlandse kunst was een gewild (cadeau)artikel.

Tsaar Nicolaas I was destijds zo blij met de twee door Christiaan Schotel geschilderde zeegezichten die hij van koning Willem I kreeg, dat hij de kunstenaar Sjtsjesjinin twee grote vazen met dergelijke zeegezichten liet beschilderen en die op zijn beurt aan het Nederlandse staatshoofd schonk. Koningin Beatrix heeft de vazen voor de tentoonstelling in Het Loo ter beschikking gesteld. Ze leende ook een portret van koning Willem II, geschilderd door De Keyzer, dat op de tentoonstelling als tegenpool dient van een andere grote blikvanger: een portret van tsaar Alexander I van Francois baron Gerard.

De Nederlandse contacten met de Hermitage zijn niet eenmalig. Zo is er onder meer een Nederlandse stichting Vrienden van de Hermitage, die probeert geld in te zamelen voor een nieuw dak boven de zogenoemde Rembrandtzalen van het noodlijdende Russische museum.

De expositie in Het Loo is tot en met 13 februari volgend jaar te zien.

Een van twee vazen die tsaar Nicalaas I liet maken voor koning Willem I waarop een schilderij staat afgebeeld.

Reageer op dit artikel