nieuws

FNV: loongolf lijkt niet onmogelijk

bouwbreed Premium

“De werkgevers zijn aan zet. Als zij niet bereid zijn in de collectieve arbeidsovereenkomsten afspraken te maken over werkgelegenheid, dan is een loongolf niet onmogelijk”. Dat zei de arbeidsvoorwaardencoordinator van de FNV, L. de Waal, in een reactie op de uitkomsten van de bondsraad van de Bouw- en Houtbond FNV.

Dit ‘parlement’ van de Bouw- en Houtbond FNV legde maandag in feite een ‘bodem’ in de looneisen van 2,25 procent (de prijscompensatie). Als tijdens de onderhandelingen blijkt dat werkgevers niet bereid zijn keiharde werkgelegenheidsafspraken te maken, dan kan de eis oplopen tot 3,5 procent, de door de FNV veronderstelde onderhandelingsruimte.

Die stellingname gaat verder dan hetgeen de FNV als beleid heeft gekozen. De vakcentrale gaat er van uit dat een deel van de prijscompensatie kan worden ingezet voor afspraken over werkgelegenheid, waardoor de loonsverhoging dus onder de 2,25 procent kan uitkomen.

Niettemin stelt De Waal dat de uitkomst van de discussie in de bouw- en houtbond “niet dramatisch” afwijkt van de bedoelingen van de vakcentrale, hoewel de bond zich nu “veel krasser”‘ opstelt.

De FNV’er erkent dat de bouwsectoren de weg ke openen naar een loongolf, zij het van relatief beperkte omvang (maximaal 3,5 procent). De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de bouwnijverheid beginnen al snel.

Als de door de bouwbond gekozen strategie resulteert in een ‘poencontract’, dan is het zeker niet denkbeeldig dat werknemers in andere sectoren dezelfde weg willen inslaan. “De loonnavolging in Nederland is behoorlijk groot”‘, aldus De Waal.

“Maar wij hebben ons best gedaan in onze arbeidsvoorwaardennota”, vervolgt de FNV-bestuurder.”De werkgevers zijn nu aan de beurt. We wiebelen op de rand van de afgrond. En als de werkgevers ook maar een verkeerde beweging maken, dan lazeren we in de afgrond, dan hebben we een loongolf. Hoe groot dat risico is, bepalen de werkgevers.”

Reageer op dit artikel