nieuws

Finnen investeren in pigmentfabriek

bouwbreed Premium

Het Finse chemieconcern Kemira investeert f. 36 miljoen in zijn Rotterdamse titaandioxyde-fabriek. Daardoor stijgt de produktie van dit verfpigment met 11.000 tot 56.000 ton.

Ondanks de miljoeneninvestering gaat het lopende reorganisatieproces, waarbij ongeveer 100 van de 350 banen moeten verdwijnen, gewoon door, aldus een woordvoerder.

Kemira kocht de fabriek in 1993 van de toenmalige dochter van Shell, Billiton. De Rotterdamse produktie-eenheid was spiksplinternieuw (investeringskosten f. 350 miljoen), maar Billiton vroeg begin 1993 uitstel van betaling aan. De markt voor titaandioxyde, gebruikt als witmaker in de verf-, papier- en plasticindustrie, was ingestort.

Vraag neemt toe

De marktsituatie is verbeterd. De vraag naar het produkt stijgt met 5 procent per jaar, zo zegt Kemira. Niet alleen investeert het concern flink in Rotterdam, maar ook in de Finse fabriek in Pori. Het concern vindt het beter de bestaande produktiecapaciteit te vergroten dan een duurdere nieuwe fabriek op te richten. De Finnen willen in totaal f. 180 miljoen investeren in hun bestaande titaandioxydefabrieken. Binnen drie jaar wordt de jaarlijkse produktie van het concern daardoor verhoogd met 41.000 ton tot 321.000 ton. Kemira Pigments is in Europa de op twee na grootste producent van titaandioxyde.

Reageer op dit artikel