nieuws

Druten wil bouwen in uiterwaarden van de Waal

bouwbreed Premium

Bij het dorp Druten (gemeente West Maas en Waal) moet nog voor het jaar 2000 een klein ‘Venetie aan de Waal’ verrijzen. In de uiterwaarden langs de rivier worden dertig woningen, gedeeltelijk op palen gebouwd. Bij hoog water zijn de paalwoningen alleen per boot te bereiken.

Op de plaats waar het Venetie moet verrijzen, staat nu nog een in onbruik geraakte steenfabriek. In samenwerking met de baksteenindustrie schreef Druten een prijsvraag uit voor bebouwing van dit stuk land, waarbij de relatie van het dorp met de rivier centraal moest staan.

Het winnende ontwerp van stedebouwkundige F. Harbers voorziet in een wijkje in de vorm van een vis. De paalwoningen vormen de staart van de vis, de rest van de huizen staat volgens de gemeente hoog genoeg om droog te blijven bij hoog water.

Opvallend in het gekozen ontwerp is dat de woningen ruim een meter lager worden gebouwd dan volgens het Polderdistrict toelaatbaar is in verband met hoge waterstanden.

De gemeente Druten hoopt dat zich rond de ‘waterwijk’ nieuwe natuur ontwikkelt.

Reageer op dit artikel