nieuws

Den Haag overweegt om stadhuis te kopen

bouwbreed

De gemeente Den Haag onderzoekt samen met het ABP of het mogelijk is dat ze het nieuwe stadhuis koopt in plaats van huurt. Tot dusverre was ze van plan het kapitale pand te huren van het Algemeen Burgelijk Pensioenfonds (ABP), dat daarmee alle financiele risico’s op zich nam. Wilma bouwt het stadhuis, ontworpen door de Amerikaan Richard Meier, momenteel in het hartje centrum.

Als voorwaarde stelde Den Haag altijd dat het huren ‘budgettair neutraal’ zou zijn. Dat wil zeggen: Het mag niet meer kosten dan wat de gemeente nu kwijt is aan huur en exploitatie van de huidige panden waarin de medewerkers zetelen.

De huurkosten zouden volgens grove berekeningen rond de – 25 miljoen liggen. Aanschaf van het stadhuis kost meer dan – 300 miljoen, exclusief grondkosten. Moeilijk punt zal worden de burgerij, die het stadhuis toch al niet zagen zitten uit te leggen dat kopen wellicht toch nog beter is dan huren.

De gemeentelijk woordvoerder bevestigt dat een eventueel besluit tot kopen een “moeilijk uit te leggen boodschap” zal zijn. Zeker nu Den Haag zo ver heen is dat het de artikel-12-status moet aanvragen. Het onderzoek moet binnen dertig dagen zijn afgerond.

Reageer op dit artikel