nieuws

Corporatie Jutphaas moet boekhouding fluks ordenen

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Tommel geeft de Nieuwegeinse woningbouwvereniging Jutphaas (2500 huizen) drie maanden de tijd om de financiele huishouding op orde te brengen. De corporatie heeft onverantwoorde risico’s gelopen met optie-transacties. Jutphaas spreekt dat tegen.

Jutphaas is dit jaar al de vijfde woningbouwvereniging die zo’n aanwijzing krijgt wegens roekeloos beleggen. In een geval (Eigen Haard, Enschede) plaatste Tommel een corporatie onder curatele. Zover kan het bij Jutphaas ook komen als binnen de gestelde termijn geen orde op zake wordt gesteld. Tommel geeft de corporatie verder in overweging zich “nog eens te bezinnen” op het functioneren van management en bestuur.

Volgens het stadhuis van Nieuwegein kwamen de transacties bij Jutphaas eerst aan het licht tijdens een onderzoek in opdracht van de gemeente. Dat was ingesteld naar aanleiding van het miljoenenverlies bij een andere Nieuwegeinse corporatie, Onze Woning.

Omdat Jutphaas de riskante speculaties aanvankelijk zou hebben ontkend, kwam er een contra-expertise. Daaruit blijkt nu dat Jutphaas in 1993 een verlies van – 3 miljoen heeft geleden en dat zij over 1994 nog voor maximaal – 6 miljoen aan risico’s heeft openstaan.

Ontstemd

De woningbouwvereniging gaat in beroep tegen de aanwijzing, zegt interim-manager J. Paardekooper in een reactie. Hij weerspreekt de lezing van de gemeente Nieuwegein. Volgens Paardekooper is het tweede onderzoek er juist op aandringen van Jutphaas zelf gekomen. Bovendien is de corporatie begin dit jaar eigener beweging schoon schip gaan maken. Paardekooper is speciaal daarvoor binnengehaald. De interim-manager vindt het middel van de aanwijzing dan ook veel te zwaar, hoewel hij volledig onderschrijft dat er verkeerd is belegd.

Staatssecretaris Tommel onderkent volgens een woordvoerder dat Jutphaas al een begin heeft gemaakt met het aanpakken van de problemen. Toch houdt hij vast aan de aanwijzing om een goede afwikkeling zeker te stellen.

Overigens heeft Jutphaas geen gebruik gemaakt van het Haagse adviesbureau FIB, dat in vrijwel alle andere zaken om de hoek kwam kijken. De Economische Controledienst startte onlangs een onderzoek naar dat bureau. FIB kwam vorige week weer in opspraak omdat het de gemeente Deventer had geadviseerd bij beursactiviteiten. Het verlies bedroeg uiteindelijk – 6,9 miljoen.

Reageer op dit artikel