nieuws

Cascade-complex herbergt rijksdiensten in Groningen

bouwbreed

In Groningen is gisteren het officiele startsein gegeven voor de bouw van het Cascade-complex, dat onderdak zal bieden aan vijftien rijksdiensten en het samenwerkingsverband Rijks- en gemeentearchief. Met de realisatie van het grootste complex van de Rijksgebouwendienst in het Noorden is een totale investering van circa – 200 miljoen gemoeid.

Het po is het belangrijkste onderdeel van het sleutelpo Stationsgebied Noordwest Groningen. Het betreft een publiek-private samenwerkingspo (PPS) waarbij de gemeente Groningen, projectontwikkelaar Amstelland Vastgoed BV en de Rgd nauw samenwerken.

Het Cascade-complex is ontworpen door de architecten Pi de Bruijn, die ook de nieuwbouw van de Tweede Kamer ontwierp, Ben Loerakker en Niek van Vught en zal in twee fasen worden uitgevoerd.

De eerste fase omvat de bouw van kantoren, die voor een deel bestemd voor de vrije markt en voor een deel voor de huisvesting van het Samenwerkingsverband Rijks- en Gemeente-archief en vijftien rijksdiensten. Door deze integratie is er minder m2 per ambtenaar nodig dan bij afzonderlijke huisvesting. Bovendien past deze geconcentreerde huisvesting van rijksdiensten in het regeringsbeleid. In de tweede worden woningen in het complex gerealiseerd.

De bijdrage van de Rijksgebouwendienst aan de ontwikkeling en exploitatie bestaat uit een huurgarantie van 20 jaar voor 17.000 m2 kantoorruimte en de bouw van 8000 m2 kantoor voor het Rijks- en gemeentearchief. De gemeente Groningen wordt medehuurder van het archief.

Het Cascadecomplex is het belangrijkste onderdeel voor de stedebouwkundige invulling van het sleutelpo Stationsgebied Noordwest Groningen. Het levert een belangrijke bijdrage aan de beperking van de automobiliteit door de ligging vlakbij het NS-station en het busstation. Met deze concrete investeringspoen geeft VROM invulling aan het Vinex-beleid.

Reageer op dit artikel