nieuws

Btw-constructie levert corporatie geld op

bouwbreed Premium

De Helmondse corporatie Volksbelang heeft samen met het accountantskantoor Moret, Ernst en Young een btw-constructie bedacht waardoor op elke nieuwe woning – 10.000 kan worden bespaard. De komende anderhalf jaar levert dat – 1,6 miljoen op. Volksbelang gebruikt het geld om de huren zo laag mogelijk te houden, aldus directeur J.Flemminks Smid.

De vereniging verkoopt het vruchtgebruik van nieuwe woningen voortaan aan een speciaal daarvoor opgerichte commanditaire vennootschap. Volksbelang kan dan de btw over de bouwkosten terugvorderen. Weliswaar moet de vennootschap dezelfde soort belasting afdragen over de te innen huur, maar het verschil tussen beide bedragen is aanzienlijk en in het voordeel van de woningbouwvereniging. “Een volstrekt legale constructie”, aldus de directeur.

De omweg via een commanditaire vennootschap is nodig omdat een woningbouwvereniging is vrijgesteld van het afdragen van BTW. Daardoor is het evenmin mogelijk die belasting terug te vragen.

De juridische opzet van de constructie is volgens Flemminks Smid zodanig gekozen dat de democratische rechten van de leden van Volksbelang niet worden geschaad.

Reageer op dit artikel