nieuws

Boekje betonwegen dimensioneren

bouwbreed

Dimensionering van betonwegen is een dermate essentieel onderdeel van het ontwerpen van een verhardingsconstructie, dat een afzonderlijke publikatie over deze materie op zijn plaats is, vond de C.R.O.W en bracht publikatie 33d ‘Betonwegen – dimensionering’ uit.

Het boekje is onderdeel van een reeks over betonwegen waarin al verschenen: ‘Betonstaal’ en ‘Natuurlijke ondergrond en aardebaan; funderingen’.

De publikatie geeft een overzicht van vijf bekende ontwerpmethoden voor het bepalen van de dikte van cementbetonwegen: de Amerikaanse Portland Cement Association, de AASHTO-methode, de Britse DOT-methode, de Duitse RStO-methode en de methode van de Vereniging Nederlandse Cementindustrie.

Elk van de methoden is uitgebreid verklaard en met iedere methode zijn als voorbeeld twee verschillende geclassificeerde wegen uitgerekend. De gegevens van deze twee voorbeelden over onder meer verkeersbelasting en ondergrondconstructies komen in Nederland vrij algemeen voor en zijn in de vijf methoden ingevoerd om de resultaten onderling te ke vergelijken.

Reageer op dit artikel