nieuws

AVBB wil afstemming erkenningsregelingen

bouwbreed Premium

Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf gaat een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid en wenselijkheid van het op elkaar afstemmen van erkenningsregelingen in de bouw. Het AVBB wil hiermee voorkomen dat het begrip ‘erkenningsregeling’ teveel aan inflatie onderhevig wordt.

Een en ander maakte vice-voorzitter J. Ravesloot van het AVBB gisteren bekend in Amersfoort. Hier werden door de net opgerichte stichting Erkenningsregeling voor Grondboor-, Bronbemalingsbedrijf (EGB) de tien eerste certificaten uitgereikt.

Uit een enquete van de Raad van Centrale Ondernemersorganisaties RCO blijkt dat er momenteel een kleine vijftig erkenningsregelingen bestaan. Nog 27 branches overwegen een dergelijke regeling. “Het begrip”, aldus Ravesloot, “erkenningsregeling wordt niet in elke branche op de- zelfde manier ingevuld. Niet overal worden gelijke waarborgen ingevoerd. Het gevaar bestaat dat opdrachtgevers hierdoor door de bomen het bos niet meer zien. In plaats van een doorzichtiger markt ontstaat dan het tegendeel. Geen van de regelingen geeft dan nog een onderscheidend vermogen, en er zal een hoop moeite en geld verloren gaan. Daarom laten we nu dit onderzoek uitvoeren. Op het moment dat de regelingen echt het onderscheidend vermogen gaan verliezen, is het te laat”, aldus Ravesloot.

Noodzaak

De stichting EGB, die gisteren de eerste certificaten uitreikte, is op initiatief van de vereniging Boorondernemers en Buizenleggers (Bolegbo) opgericht. De branchevereniging speelt hiermee in op de behoefte van opdrachtgevers aan betrouwbare en deskundige grondboor- en grondbemalingsbedrijven.

De stichting is, aldus voorzitter G. Meijer, al sinds 1978 bezig te kijken of het mogelijk is de sector onder de vestigingswet te brengen. De branche werd namelijk steeds sterker geconfronteerd met bedrijfjes die, niet gehinderd door kennis en ervaring, pompen plaatste en bemaalden. Het ministerie van EZ twijfelde aanvankelijk aan de noodzaak om de sector onder de vestigingswet te laten vallen. Nadat de voorstellen voor een versoberde wetgeving werden aangenomen besloot Bolegbo zelf een erkenningsregeling op te stellen.

De eisen werden opgesteld, en tevens werd een geheel opleidingstraject opgezet.

Gisteren werden de eerste certificaten van de in het EGB-register opgenomen bedrijven uitgereikt aan: Beemsterboer in Opmeer, Borsboom Leidschendam, Haitjema in Dedemsvaart, Hoebe in Heilo, Lubo Helmond, Ockhuizen in Best, Reinders-Winsemius in Emmen, De Ruiter in Halfweg, Van Tongeren in Apeldoorn en de Zuid-Nederlandse Bronbemaling in Langeweg.

Reageer op dit artikel